Mèdia 16/11/2019

‘The crown’ entra en la maduresa de la reina

Netflix n’estrena la tercera entrega, centrada en els anys 60 i 70

Alejandra Palés
3 min

BarcelonaCanvi de dècada i canvi de repartiment. Netflix estrena avui la tercera temporada d’una The crown totalment renovada, ja que, per adequar-se al pas del temps en la història, ha canviat la majoria dels seus actors. Elisabet II ara té el rostre d’Olivia Colman, que ha agafat el relleu de Claire Foy com a protagonista de la ficció que repassa les més de sis dècades que la reina d’Anglaterra porta al tron. El drama no obvia que hi hagut un canvi de cares a la sèrie i fa una picada d’ullet als espectadors en la primera escena de la temporada, en la qual la nova reina supervisa el retrat que li han fet per als segells i el compara amb la seva jove efígie. Una escena que permet presentar el canvi d’actrius i posa els fonaments d’un dels temes principals d’aquesta nova entrega: la topada amb l’inici de la vellesa.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

Juntament amb Colman, que aquest any es va endur l’Oscar per interpretar una altra reina d’Anglaterra a La favorita, destaca la incorporació d’Helena Bonham Carter, que substitueix Vanessa Kirby en el paper de la princesa Margarida, la germana petita d’Elisabet II. Entrada en la maduresa, l’ovella negra dels Windsor segueix fent gala de la seva rebel·lia i s’enfronta a dificultats matrimonials en la seva relació amb lord Snowdon, ara interpretat per Ben Daniels. A Bonham Carter, que va néixer en una família aristocràtica, no li és del tot desconegut el personatge que interpreta: la princesa Margarida era amiga del seu oncle i l’actriu la va poder conèixer en una visita al castell de Windsor. “Feia força por”, assegura l’actriu. El progressiu deteriorament del matrimoni de la princesa contrasta amb la pau sentimental que viuen la reina i el príncep Felip d’Edimburg, a qui dona vida Tobias Menzies, vist a Outlander. La parella reial sembla haver deixat enrere les turbulències que s’exploraven tant en la primera com la segona temporada de la sèrie.

Camil·la apareix en escena

“En aquesta tercera temporada, la principal diferència és que estan molt més estables. Els problemes que tenen són provocats per factors externs”, assegura Colman, que assenyala que el matrimoni reial, que ja ha tingut els seus quatre fills, està en un moment d’equilibri. Les inquietuds de la reina s’originaran principalment per alguns dels esdeveniments històrics que van tenir lloc durant la meitat del anys 60 i principis dels 70. Entre altres qüestions, The crown mostra el nomenament del laborista Harold Wilson com a primer ministre o la catàstrofe provocada per l’ensorrament de l’abocador de runa de la mina de carbó del poble d’Aberfan, on van morir 144 persones -116 de les quals, nens.

Una altra de les novetats d’aquesta temporada serà l’exploració de la vida adolescent del príncep Carles (Josh O’Connor) i la princesa Anna (Erin Doherty), els fills grans de la reina. La sèrie mostrarà l’idil·li de joventut entre Carles i Camil·la (Emerald Fennell), que va començar a principis dels anys 70, abans que el príncep conegués qui després seria la seva dona i mare dels seus fills, Diana Spencer. “La gent sempre assumeix que Carles va enganyar Diana amb Camil·la, però va ser al revés. Ell estava profundament enamorat de Camil·la i el van obligar a casar-se amb Diana”, assegura Peter Morgan, el showrunner de The crown. La història de Lady Di, a qui donarà vida l’actriu Emma Corrin, no es podrà veure fins a la quarta temporada, que ja està rodada.

Morgan, que abans de fer la sèrie es va plantejar fer una pel·lícula que expliqués la relació entre Elisabet II i Winston Churchill, assegura que un dels elements que més li interessen de The crown és poder mostrar la monarca en diferents moments vitals, des que era una jove reina inexperta fins a l’actualitat, quan ja supera la barrera dels 90 anys. “Originalment, quan em vaig adreçar a Netflix, els vaig oferir tres temporades, però la història no deixava de créixer”, explica. Morgan reconeix que la decisió de canviar el repartiment cada dues temporades implica un gran repte per a la sèrie, que “ha de continuar semblant la mateixa”. “Crec que ho hem aconseguit”, assegura Morgan, que aquest octubre va firmar un acord d’exclusivitat per quatre anys amb Netflix que li permetrà acabar The crown i iniciar nous projectes.

stats