Mèdia 10/11/2021

Trenta cançons per celebrar els 30 anys de La Marató

El disc de La Marató serà doble i es vendrà amb els diaris el diumenge 28 de novembre

4 min
Luis Fonsi és un dels cantants que participa al disc de La Marató

Un CD doble –amb un disc blau i un de blanc, els colors de La Marató– per celebrar 30 anys de la cita solidària de TV3 i per conscienciar sobre la importància de tenir cura de la salut mental. El disc de La Marató, que en els últims nou anys ha sigut el CD més venut en xifres absolutes a Espanya en tot un any, comptarà en aquesta edició amb 30 temes, quinze per disc, i es posarà a la venda el pròxim 28 de novembre a un preu de 12 euros (dos euros més del que costava fins ara). Com cada any, es distribuirà conjuntament amb els diaris editats a Catalunya –entre els quals l’ARA– i amb la revista Enderrock, i també es podrà aconseguir a la botiga online de TV3 a partir del 29 de novembre.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

Una de les virtuts del disc de La Marató és la seva transversalitat, tant pel que fa als estils com als artistes que hi han col·laborat. Aquest any hi participen 175 artistes, agrupats en 41 formacions musicals, i s'hi podran escoltar 16 gèneres musicals diferents, com ara reggeaton, música d'arrel flamenca, pop, trap o clàssica. El missatge solidari de La Marató ha fet que cantants d'abast mundial hagin volgut mostrar el seu compromís amb la conscienciació sobre els problemes de salut mental. Així, el porto-riqueny Luis Fonsi, el cantant que acumula més visites a YouTube, canta Junts lluitarem per la vida, versió en català d'un dels seus temes més coneguts, No me doy por vencido. Una altra de les participants destacades és la jove Ana Mena, la cantant més escoltada a Espanya, que canta amb Buhos l'èxit del grup català Volcans.

Un disc jove

Durant la presentació del disc, Àngel Lacalle, el seu director, ha explicat que en aquesta edició s'ha volgut incentivar la participació d'artistes joves —la mitjana d'edat dels artistes és de 27 anys— perquè el 70% de les malalties mentals es detecten abans dels 17 anys. Lacalle ha assegurat que els temes triats per al disc d'aquest any "pretenen acompanyar i donar suport per trencar mites i murs que envolten la salut mental". De les 30 cançons que inclou el disc, 18 són de nova producció i han sigut seleccionades perquè des de perspectives diferents permeten parlar de salut mental, mentre que les 12 restants ja s'havien enregistrat per a discos anteriors i ara noves veus les tornen a versionar.

Tot i que s'ha apostat per la joventut, en el disc de La Marató 2021 també hi ha artistes veterans que han volgut aportar el seu gra de sorra. És el cas de Miguel Ríos, que ha enregistrat en català juntament amb el cor Vivaldi el seu Himne de l'alegria, tema que ha interpretat en directe durant la presentació del disc. “Participar en el disc de La Marató ha sigut una manera de retornar a la societat tot el que m’ha donat al llarg d’aquests anys, des que als 17 vaig pujar per primera vegada a un escenari”, ha remarcat el rocker de Granada.

Entre el nodrit grup d'artistes que han participat en el disc també hi figuren cantants i grups com Sílvia Pérez Cruz, Maria Rodés, Sergio Dalma o OBK, i una nodrida representació d'intèrprets sorgits de l'òrbita d'Operación Triunfo, com Alfred García, Samantha, Joan Garrido o Beth.

A part de ser un disc doble, una altra de les novetats d'aquesta edició és que el CD comptarà amb dos codis QR. El primer servirà per accedir sense cost a Apple Music en streaming i així escoltar de forma digital el disc i qualsevol dels milions de cançons disponibles a la plataforma. El segon codi dona accés a continguts sobre la història de La Marató, des dels anuncis que s'han fet durant aquests últims 30 anys fins als cartells o les imatges de com s'ha elaborat el disc durant els 17 anys que porta en marxa la iniciativa.

Llibre commemoratiu

Aquest any La Marató també tindrà el seu tradicional llibre, que en aquesta edició serveix com a commemoració de la història del programa solidari. Editat per Enciclopèdia Catalana i a la venda des del 4 de novembre, reviu cada una de les edicions de La Marató fent un repàs a totes les malalties que han protagonitzat el programa al llarg dels anys a través de testimonis. Ester Pujol, directora editorial d'Enciclopèdia Catalana, l'ha definit com "una edició de col·leccionista, un homenatge als 30 anys d’aquest projecte i als seus protagonistes". "Recull el que ha representat cadascuna de les cites i els testimonis que expliquen la seva experiència. Costa molt destacar-ne un de sol, tots posen la pell de gallina, ja que són testimonis de patiment i de superació”, ha detallat Pujol.

D'aquesta manera, hi ha testimonis com el de la fotògrafa i filòloga Leila Amat, diagnosticada de trastorn límit de la personalitat i que explica com l'art l'ha ajudat en el seu dia a dia. Personatges coneguts com la nedadora Ona Carbonell, el periodista Xavier Graset i l'escriptora Empar Moliner expliquen què representa per a ells La Marató i com hi han participat al llarg dels anys.

Disc blau

  1. Junts lluitarem per la vida - Luis Fonsi
  2. Quan s'estima una persona - Kelly Isaiah i The Sey Sisters
  3. Volcans - Ana Mena feat. Buhos
  4. Em quedo amb tu sempre - Lucía Fernanda
  5. Tot el que em dones tu - Sílvia Pérez Cruz
  6. El cel no entén - OBK
  7. Els àngels - Joan Garrido, The Global Band
  8. A Déu demano - Arnau Griso
  9. Hi ha algú que em va dir - Maria Rodés
  10. Amb tu somiaré - Salva Racero i Yoly Saa
  11. Pots comptar amb mi - Roba Estesa
  12. El meu cant és lliure - Miquel Abras
  13. Seràs en el meu cor - Aiala
  14. Navegant - Caïm Riba i Gemma Humet
  15. Himne de l'alegria - Miguel Ríos i Cor Viva

Disc blanc

  1. La vida - Sergio Dalma
  2. Arribar - Samantha
  3. Perquè mai tu no ploris així - Antonio Carmona feat. Lucas Carmona
  4. Iolanda - Joan Dausà
  5. Et queda tant per viure - Beth
  6. Ajudeu-me - Alfred Garcia
  7. Si em dones la mà - Mau & Ricky
  8. Jo ja no et tinc més por - Flashy Ice Cream
  9. Alegria - Gertrudis
  10. Pols en el vent - Dorian
  11. Quan tot s'enlaira - Vienna
  12. Color d'esperança - Sense Sal
  13. Mai caminaràs sol - Marala, Guillem Roma i Eduard Iniesta
  14. No et deixis (No et rendeixis) - Clara Gispert, David Ros i Orquestra Simfònica Camera Musicae
  15. Que tinguem sort - Oques Grasses
stats