Novetat

‘Helldivers 2’, el videojoc que arrasa en vendes i acumula xifres de rècord

El videojoc de trets cooperatiu ha esdevingut una gran sorpresa gràcies a la seva bona qualitat i perquè prioritza la diversió per davant de tot

6 min
Art principal de 'Helldivers 2'
  • Llançament: 8 de febrer
  • Plataformes: PC, PS5
  • Gènere: Joc de trets cooperatiu
  • Classificació: +18
  • Desenvolupament: Arrowhead Game Studios
  • Publicació: Sony Interactive Entertainment

El 8 de febrer Sony va publicar un nou videojoc multijugador a la seva consola PS5, però també simultàniament a Steam, possiblement la plataforma més coneguda de PC. Les xifres ja indiquen que va ser una bona jugada, perquè el títol Helldivers 2 està arrasant en vendes i acumula xifres de rècord, però no només hi tenen a veure les plataformes. L’estudi Arrowhead segueix el camí de Helldivers (2015), el seu primer joc editat per Sony, però amb una volta a la jugabilitat i un acabat molt més polit. El joc va tenir una base de jugadors prou sòlida per garantir que Helldivers 2 veiés la llum i esdevingués una de les grans sorpreses del 2024.

El jugadors aterren a planetes molt diversos

Trama, mecàniques i jugabilitat

En un futur distòpic, els humans intenten preservar el control de la galàxia des de l’ara anomenada Superterra, i els Helldivers són els soldats d’elit enviats a estendre la democràcia a les espècies alienígenes per tal d’aconseguir alliberar el màxim de planetes. I això és tot, aquesta és la premissa de l’univers Helldivers 2, simple i directa, que després d’un tutorial molt ben ambientat llança el jugador directe a l’acció. El joc no compta amb cap mena de campanya d’un sol jugador, sinó que basa el seu nucli de jugabilitat en missions cooperatives de fins a 4 jugadors que s’enfronten a un enemic comú. Un dels punts clau és que qualsevol progrés (o fracàs) col·labora en la Guerra Galàctica, un esdeveniment “viu” que involucra tots els jugadors, els uneix en un objectiu comú i dona continuïtat i cohesió en el seu progrés per alliberar la galàxia.

Durant la seva lluita per la llibertat, els jugadors passaran per molts planetes diferents i amb ambientacions molt variades, que podran gaudir des d’una perspectiva en tercera persona. Hi ha molta varietat d’armes i el seu control és molt fi, fluctuant entre una simulació més aviat realista on cada bala compta i un espectacle cinematogràfic en què els jugadors triomfen en situacions impossibles. I parlant de pel·lícules, i no és fàcil evitar les comparacions, en moltes ocasions els jugadors se sentiran com dins Starship Troopers: Les brigades de l'espai, un clàssic de la ciència-ficció. La semblança dels termínids, un dels principals enemics de Helldivers 2, amb els éssers insectoides del film estan més que justificades. Seran molts els moments en què quantitats ingents de termínids amenacin la vida dels jugadors, i serà primordial segellar-ne els caus a cop de granada perquè no en segueixin apareixent més.

L'objectiu sempre és eliminar l'espècie no humana

El sistema de progressió consisteix en el desbloqueig constant de noves armes i estratagemes gràcies als recursos que obtenim de cada missió. Els estratagemes són peticions que s’efectuen des del camp de batalla fins a la nau principal, i poden ser de molts tipus: de suport, amb més munició o accés a armes pesants; defensives, amb torretes de vigilància; o ofensives, amb un desplegament d’explosius d’allò més variat. Dominar totes aquestes eines i aprendre a fer pinya amb l’esquadró serà clau per fer front a les missions més complicades segons s’avança per la galàxia i augmenta la dificultat del joc. Entre els enemics més perillosos, trobem alguns termínids que tenen cuirasses o que són alts com un edifici i que ens obligaran a canviar d'estratègia per guanyar, però el que realment fa patir són els autòmats. Aquests últims són una facció alienígena de robots que espera els jugadors als planetes més recòndits i que, ja que la cosa va de comparacions fílmiques, ben bé sembla un exèrcit mecànic extret de Terminator.

Un joc com a servei ben dissenyat

Helldivers 2 és un joc com a servei (o GaaS), és a dir, que ofereix una experiència constant i manté els jugadors a l’expectativa. Aquest terme ha estat mal vist durant els últims anys sobretot pel tema de la monetització, que s’ha tornat molt agressiva en la majoria de títols. Això passa per diversos factors com: les caixes de botí amb un component aleatori, un excés de microtransaccions, o el contingut pay2win (de l’anglès pagar per guanyar, que beneficia els jugadors que paguen més). Però Helldivers 2 no té res d’això.

El joc té un preu de compra no gaire elevat i ofereix la possibilitat de guanyar la moneda virtual del joc a base de, simplement, jugar-hi. A part, s'hi sumen altres aspectes com una reformulació menys opressiva de l’estès sistema de passis de batalla. També ajuda que sigui un joc exclusivament cooperatiu, on els jugadors s’alliberen de la pressió competitiva més enllà de la seva pròpia velocitat de progressió. De fet, els desenvolupadors ja han confirmat que mai afegiran un component de jugador contra jugador perquè atemptaria contra la seva visió del joc. Així i tot, compte, perquè el foc amic (la possibilitat de fer mal als companys) està sempre actiu i és fàcil confondre's en el fragor de la batalla. Tot això recorda que, en ser un joc cooperatiu, sempre és més divertit jugar-lo en companyia, però ofereix un buscador automàtic d'esquadró per a aquells que no tinguin camarades disposats a lluitar.

Els Helldivers fan servir tots els mitjans possibles per sortir victoriosos

És així, doncs, amb un bon disseny de joc com a servei combinat amb una excel·lent jugabilitat, que han aconseguit que milions de jugadors s’hagin capbussat a Helldivers 2. Els seus creadors també han aconseguit sintonitzar el carisma del seu títol amb els jugadors arreu del planeta, construint molt bé la sensació de deure col·lectiu en la Guerra Galàctica. També hi ajuda el suport de la comunitat i l’autoparòdia totalitarista del joc, que corre per les xarxes amb forma de mems de “repartir democràcia”. L’èxit es veu reflectit en els números i és que el títol no deixa d’assolir noves fites i ja es parla de més de 5 milions de còpies venudes. Aquest debut va sorprendre els mateixos creadors, que, en dates pròximes al seu llançament, van haver d’ampliar els servidors per fer lloc a la massa de jugadors que volien accedir-hi.

És l’hora de lluitar per la Superterra

Per la seva natura de joc com a servei, Helldivers 2 serà un títol que anirà evolucionant amb el temps, i és que amb poc més d’un mes de vida ja ha presentat alguna novetat. Entre les actualitzacions recents, s'hi va afegir el risc que perills meteorològics planetaris assetgin els jugadors durant les missions, per afegir varietat en el llarg conflicte. També destaca la inclusió dels mechas, o el que ve a ser l'opció de pilotar robots armats fins a les dents; qualsevol nova eina és benvinguda per fer front a l’enemic.

Els Helldivers utilitzaran tots els mitjans disponibles per aconseguir els seus objectius

Nous filtratges ja parlen d’una nova espècie alienígena que podria arribar pròximament al títol, i és que les possibilitats són moltes si Sony segueix apostant pel títol i els jugadors responen a la crida. Com a curiositat, a hores d’ara el panell de control de la Guerra Galàctica mostra en un indicador la Superterra 100% alliberada, però això precisament vol dir que potser no sempre serà així. Helldivers 2 està disponible des de fa poques setmanes a PlayStation 5 i a ordinador a través de Steam, i la tendència indica que seguirà conquerint els cors de molts jugadors durant una temporada. És l’hora de repartir democràcia arreu de la galàxia!

Tràiler del llançament

Ja hi hem jugat!

Ens ha agradat...

  • Els moments cinematogràfics i l'èpica amb què es desenvolupa el joc, per elements com el pseudorealisme del combat, l'espectacularitat gràfica i el disseny d'àudio.
  • Les mecàniques jugables i d'interacció amb l'esquadró, així com tot el sistema de la Guerra Galàctica, que dona cohesió al títol multijugador.

No ens ha agradat...

  • Malgrat que tots els desbloquejos no són vitals per se i són accessibles a còpia de jugar, s'ha de dedicar una quantitat molt elevada de temps per aconseguir-ne de nous.
  • Alguns jugadors abusen del sistema d'expulsió amb els companys amb menys experiència o que no porten l'equipament designat com a òptim per la comunitat.

És per a tu si...

  • Busques un bon joc com a servei que no sigui agressiu amb la monetització. Helldivers 2 et pot donar hores, dies i fins i tot anys de contingut.
  • T'atrau la fantasia de ser un soldat ras enfrontant-se a centenars d'alienígenes insectoides (potser has vist massa vegades Starship Troopers...)

No és per a tu si...

  • T'agraden els jocs que t'expliquin una bona història de principi a final. Helldivers 2 et dona un petit fil, però el que compta és l'acció.
  • Ets menor d'edat. No ho havíem dit, però el realisme comporta molta sang i desmembraments; no tot són flors i violes en la Guerra Galàctica.

[Títol provat en PS5, codi cedit per Sony]

stats