Recull

8 videojocs cooperatius per compartir aquest estiu

Recull de títols multijugador per a totes les edats per poder-ne gaudir amb la família, els amics o la parella, i millorar el treball en equip

6 min
Una selecció de videojocs cooperatius

BarcelonaEn aquest recull ens centrem en títols en què el multijugador permet als usuaris formar un equip contra el repte que planteja el joc, emfatitzant així el treball en equip i la camaraderia per vèncer. El nombre màxim de jugadors pot variar, ja que sovint s’ofereix l'opció de fins a quatre jugadors, però alguns casos recents han vist limitat el nombre a dos per les mecàniques que presenten. Alguns reptes poden ser difícils, així que l’empatia és clau per no culpabilitzar a ningú ni considerar el company un enemic.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

També cal destacar la diferència entre els multijugador local i els multijugador en línia. Els primers se solen anomenar amb el terme anglès couch coop, pel fet que són títols cooperatius que es poden jugar junts des del mateix sofà, i que no tenen gaire a envejar a una trobada per a un joc de taula. Els segons demanen una connexió a internet i alguna manera de comunicar-se amb els companys. Com a apunt, cal afegir que algun títol del recull també ofereix la possibilitat de jugar-hi en solitari, ja sigui amb una adaptació de les mecàniques o amb altres opcions d'accessibilitat.

'It takes two'

'It takes two'

2 jugadors | Local o en línia | Windows, Switch, PS5, PS4, Xbox Series X|S, Xbox One

Resulta inevitable començar amb el joc cooperatiu per excel·lència i guanyador del premi a joc de l’any el 2021. It takes two narra les aventures i desventures d’un matrimoni pròxim a la ruptura en què els protagonistes són convertits en ninots. Submergits en un món ple de màgia, hauran de superar les seves diferències per recuperar la seva filla –i la seva forma original–. El títol, ple d’idees originals i variades, ofereix mecàniques de molts gèneres diferents i emfatitza constantment la necessitat recíproca del tàndem per superar els nivells. Ja ho diu el mateix títol: per superar el joc en fan falta dos!

'Overcooked! All You Can Eat'

'Overcooked'

2-4 jugadors | Local o en línia | Windows, Switch, PS5, PS4, Xbox Series X|S, Xbox One

A Overcooked els jugadors es transformen en uns simpàtics xefs que hauran de col·laborar per fer el millor servei en cada un dels seus nivells. Hi trobarem molts tipus de gastronomies i receptes acompanyades d’uns entorns adients, a part de petites històries carregades d'humor per acompanyar-ho. Però que no us enganyi l’estil del títol, ja que la cuina ràpidament pot esdevenir un huracà caòtic de menjar cremat, plats bruts i clients descontents. La saga Overcooked ha anat deixant bon gust de boca des de la seva aparició fins a barrejar-ho tot dins la mateixa olla a Overcooked! All You Can Eat, que recull en una sola edició tots els reptes culinaris de la saga fins al moment.

'Sackboy: A Big Adventure'

'Sackboy: A Big Adventure'

2-4 jugadors | Local o en línia | Windows, PS5, PS4

Joc de plataformes en tres dimensions molt elaborat i spin-off de LittleBigPlanet. Destaca pel seu magnífic disseny de nivells i la divertida banda sonora, que ens proporcionaran experiències molt gratificants. L’estil gràfic, molt polit, s’inspira en les manualitats infantils, i fins i tot els avatars dels jugadors són ninots de sac que podrem personalitzar al nostre gust. La trama portarà els nostres petits i carismàtics herois a salvar el món de les urpes del malvat Vex. El joc succeeix en diferents biomes, plens de detalls i secrets, i ofereix maneres de jugar alternatives, com ara uns complicats reptes cronometrats per als més valents.

'Moving Out 2'

'Moving Out'

2-4 jugadors | Local (o en línia a 'Moving Out 2') | Windows, Switch, PS5, PS4, Xbox Series X|S, Xbox One

Els jugadors s’endinsen en el món de les mudances en aquest caòtic joc de trencaclosques i acció. L’objectiu principal serà portar, abans no s’esgoti el temps, tots els elements de l’habitatge a la nostra furgoneta, siguin caixes, mobles o fins i tot mascotes. L’estratègia serà clau i el treball en equip necessari, si en volem sortir vencedors. Tots els nivells que ofereix el joc transcorren a través d'un fil narratiu carregat d'humor absurd i amb la companyia d'uns personatges molt excèntrics que s’acaben fent estimar. Es tracta d’un dels llançaments més recents del recull, ja que la segona entrega, que hi suma l'opció del multijugador en línia, arriba aquest estiu.

'A Way Out'

'A Way Out'

2 jugadors | Local o en línia | Windows, Android, PS5, PS4, Xbox Series X|S, Xbox One

El joc més diferent de tot el recull per la seva temàtica més fosca. Requereix dos jugadors per funcionar i és l’obra anterior dels autors del premiat It takes two. Els jugadors es posen a la pell d’uns germans que hauran de trobar un camí fora de la presó on estan reclosos. La trama és un dels punts forts de la proposta, plena de tensió i girs que faran evolucionar la història. El títol també compta amb molta varietat en mecàniques i gèneres de joc, i aconsegueix fer un ús molt estètic i enginyós de la pantalla dividida. Ben segur que no deixa indiferent el duo que decideixi descobrir els secrets que s'amaguen en aquesta aventura carregada d’acció.

'Snipperclips'

'Snipperclips'

2-4 jugadors | Local | Switch

Si us agraden les manualitats i us fascina el món de la papereria, us interessarà aquest joc familiar de trencaclosques. La mecànica base de Snipperclips serà retallar-se els uns als altres, ja que els trossos de paper animats que controlen els jugadors també són capaços de tallar com tisores. Gràcies a això podrem adoptar les formes necessàries per progressar en alguns nivells o enginyar-nos formes útils per superar algun dels objectius, com fer explotar un globus o fer moure uns engranatges. Segons el nombre de jugadors desbloquejarem nivells alternatius o, per exemple, una opció competitiva per parelles. A retallar!

'Knights and Bikes'

'Knights & Bikes'

2 jugadors | Local o en línia | Windows, Linux, Mac OS, Switch, PS5, PS4, Xbox Series X|S, Xbox One

La parella de jugadors es posarà en el paper de dues joves protagonistes: una viu en una petita illa poc poblada i l’altra just hi arriba amb vaixell. El títol té una estètica molt cuidada i original, i està completament il·lustrat a mà. Les dues nenes viuran una gran aventura inspirada en Els Goonies amb tresors, misteris i antagonistes que no els hi posaran fàcil. Per sort, compten amb les seves bicicletes, aliades imprescindibles per anar d’una banda a l’altra, i amb l’ajuda de la bona gent que encara habita a l’illa. La història, que aprofundeix en diversos aspectes, tant ens podrà fer riure com plorar, però el que segur que aconseguirà és que ens sentim com nens altra vegada.

'KeyWe'

'KeyWe'

2 jugadors | Local o en línia | Windows, Mac OS, Switch, PS5, PS4, Xbox Series X|S, Xbox One

Deixem les epopeies enrere per tornar a un lloc de treball, en aquest cas molt particular. A KeyWe controlem dos kiwis –l'ocell, no la fruita– que han agafat el relleu d’una petita centraleta de correus en un paisatge remot. Al llarg d’un any i les seves respectives estacions, les dues aus hauran de gestionar diferents tipus d’encàrrecs per superar els nivells. La majoria de trencaclosques compten amb elements de llenguatge, xifres o codis que, sumats a l’acció a contrarellotge, el diferencien d’altres jocs similars. Per superar els nivells serà clau tant la coordinació com la rapidesa, i haurem de fer moltes accions a cop de cul (ja que els kiwis no tenen mans, ni ales!).

------

Si encara us heu quedat amb més ganes d’acció grupal i no heu saciat el vostre treball en equip, llistem algunes mencions d'estils variats que no han entrat dins el recull: Unravel Two, Rayman Legends, Lovers in a Dangerous Spacetime, Darksiders Genesis, Portal 2, Castle Crashers, Haven, Cuphead i Human: Fall Flat. I vosaltres, quin videojoc cooperatiu recomaneu?

stats