Microsites Méteo 28/02/2021

Com serà el març?

Tant la temperatura com la precipitació podrien ser pròximes a la normalitat, tot i alguns matisos

2 min
Anomalia de temperatura prevista per al mes de març

Demà encetarem el mes de març i, per tant, la primavera des del punt de vista climatològic. De moment començarà seguint la tònica del febrer, amb un ambient poc fred i sense gaire moviment. Tot i això, a partir de mitjans d'aquesta primera setmana ja hi podria haver alguns canvis.

El model americà dibuixa un març marcat per la presència d’una zona d’altes pressions situada al centre i l’oest d’Europa. Al nord del continent predominaria el vent aponentat, mentre que cap a la Mediterrània el vent de llevant i el de gregal serien els protagonistes.

Aquest escenari explicaria l’anomalia negativa de precipitació que es pronostica per a bona part del continent europeu, si bé a l’oest d’Islàndia i de la península Escandinava i al sud-est de la península Ibèrica podria ploure més del que és normal. En el cas concret de Catalunya, la precipitació acumulada al cap del mes seria semblant o lleugerament inferior del que marca la mitjana.

Anomalia de la precipitació prevista per al mes de març, segons el model americà.

Pel que fa a la temperatura, sembla que l’ambient més aviat primaveral es voldria avançar a la meitat nord d’Europa. En canvi, al sud la temperatura se situaria al voltant dels valors normals per l’època o, fins i tot, una mica per sota. Per tant, no seria gens estrany que el mes de març a Catalunya fos més fred que aquest febrer tan anòmal que hem viscut.

Per la seva banda, el model del Centre Europeu de Predicció a Mitjà Termini mostra que la primera setmana del mes hi podria haver una anomalia de temperatura de fins a +2 °C o +3 °C. La segona i la tercera setmana serien més normals, mentre que a la recta final del mes tornaria a fer més bonança de la que pertocaria. Així, el març acabaria sent lleugerament més càlid del compte, una predicció que difereix amb la dels americans.

En canvi, els dos models principals coincideixen en la predicció de la precipitació. Segons el model europeu plouria el normal per l’època en el conjunt de tot el mes, si bé la tercera setmana podria ser lleugerament més seca.

stats