05/09/2021

Aprofitar el temps, aprofitar la vida

2 min

Recordo que, fa molts temps, quan jo tenia nou anys, a l’arribar el final de l’estiu, vaig dir a la meva àvia que no entenia què n’havia fet, de les meves vacances. Semblava ahir el darrer dia d’escola, quan tenia gairebé tres mesos per gaudir, descansar i jugar. Però ara, de cop i volta, era el darrer dia de vacances. I ara, de cop i volta, no en quedava cap. Què n’havia fet, d’aquells dies? M’envaïa una sensació estranya, com si hagués desaprofitat l’estiu, precisament perquè pensava que em sobraven dies i el dia que no dormia gaire el perdia de qualsevol manera mirant la televisió o sense fer res. Hi havia tants dies de festa, que no passava res per desaprofitar aquell en concret. Això pensava erròniament!

Inscriu-te a la newsletter Pensem Les opinions que et fan pensar, t’agradin o no
Inscriu-t’hi

La meva àvia em va dir una cosa que no vaig oblidar: “Fernando, quan un té sensació de no haver fet vacances és perquè ha desaprofitat massa dies. A mesura que et facis gran, el temps passarà cada cop més de pressa i només tens una opció, aprofitar cada dia, cada hora, cada minut, com si fos únic, com si fos el minut, l’hora o el dia més important de la teva vida. Només així tindràs la sensació que el pas del temps no és tan important”.

Ara que ella no hi és, i tinc fills, quan comença l’estiu els dic el mateix que em deia l’àvia: “Quan arribi el darrer dia de vacances, i l’endemà hagueu d’anar a l’escola, no podeu tenir la sensació que heu malbaratat els dies de festa. Hem d’aprofitar el temps, fer coses cada dia, sigui un joc de taula, una excursió, una estona de lectura o d’esport”. Des que ho fem així, arriba el darrer dia d’estiu i em diuen: “Quin estiu més ple que he tingut!”

I d’aquesta manera són ells els qui m’ensenyen que l’àvia tenia raó i que també nosaltres, els adults, hem de viure qualsevol mes de l’any com si fos el millor mes de les nostres vides. El setembre és un mes de tornada a l’escola, a la feina, a la rutina o a la ciutat. Doncs no. Ha de ser un mes com ara els mesos de vacances, tot i que tornem a matinar o treballar molt. S’ha de viure gaudint de cada moment, aprofitant els minuts preciosos de convivència amb els fills, amb els companys de feina o els amics. Treballar estimant la feina i, si no és així, mirant d’adreçar la vida professional cap a un altre destí.

El pas del temps deixa de ser una càrrega existencial quan un viu cada moment com si fos únic. Present té dos significats: “ara” i “regal”.

stats