Tovallons negres 08/06/2023

Avís imprescindible i megadefinitiu per calor

2 min
temperatures més altes de l'habitual a Manila, Filipines

Llegeixo a l'ARA que “els nous avisos per calor del Meteocat tindran en compte les nits de mal dormir”. Es veu que aquest estiu els “nous avisos per calor nocturna” estaran en fase de prova i s’activaran “quan la temperatura mínima prevista se situï en el 2% dels valors més alts que hi ha hagut en els últims deu anys”, però només a les comarques costaneres i prelitorals, “perquè la humitat es considera un factor clau en aquest estrès tèrmic nocturn”.

Inscriu-te a la newsletter Pensem Les opinions que et fan pensar, t’agradin o no
Inscriu-t’hi

Jo, sincerament, trobo que quan fa calor no cal que t’avisin, de la mateixa manera que no et diuen quan fa fred. Vull dir que està bé que en Cordomí expliqui per la tele o la ràdio que farà calor, molta, que farà fred, molt, o que plourà (ja ens agradaria). Però trobo que no cal que ningú et digui el que has de fer i el que no has de fer. “No surti de casa si no és imprescindible”, ens diran. Oh, perdoni, gràcies per dir-m’ho. És que haig d’anar a votar o, pitjor encara, haig d’anar a fer de suplent de mesa electoral. “Begui molts líquids”. Gràcies, escolti. Però llavors puc o no puc anar al bar? “Tapi’s la closca amb una gorra i eviti les hores de més sol”. Meravellós, però és que treballo de paleta, estic fent una barbacoa i d’aquí l’expressió “moreno de paleta”.

Friso per saber com seran aquests avisos per calor nocturna. “Fiqui’s al llit en roba interior o despullat i no es tapi”. Gràcies. “Si té aire condicionat no cal que segueixi cap avís, si no en té engegui un ventilador”. Gràcies, gràcies. “Si el bebè plora deixi’l dormir en bolquers i fliti, que els mosquits s’hi acarnissaran”. Gràcies, gràcies, gràcies. Només espero que els avisos no siguin a la nit, perquè no sigui cas que acabem d’agafar el son i ens despertin per dir-nos que ens costarà dormir.

Empar Moliner és escriptora
stats