Crítica TV 23/03/2024

Kate Middleton: del mem a la compassió

2 min
Imatge de Kate Middleton al vídeo difós per la Casa Reial Britànica

S’han acabat les setmanes d’especulació sobre el misteri al voltant de Kate Middleton. La llarga espera per a la resposta ha implicat rumors, mems i una frivolització informativa potenciada per la famosa foto retocada per la mateixa princesa de Gal·les. Divendres a la tarda la publicació del vídeo de Kate Middleton canviava radicalment el to de l’últim enigma de la família reial britànica.

Inscriu-te a la newsletter Pensem Les opinions que et fan pensar, t’agradin o no
Inscriu-t’hi

Kate Middleton apareixia en un vídeo molt auster, a l’aire lliure, asseguda en el clàssic banc de jardí anglès, vestida amb roba informal: texans i jersei de ratlles mariner. Destacaven les ondulacions de la seva melena frondosa. La princesa recorria a l’explicació cronològica dels fets per acabar comunicant el diagnòstic de càncer i el tractament de quimioteràpia preventiu. Apel·lava al xoc de la notícia i, sobretot, a l’impacte sobre la seva “jove família”. Prioritzava l’atenció als nens, subratllava el suport del seu marit, Guillem, i tenia unes paraules d’empatia amb els ciutadans que pateixen càncer: “No esteu sols”.

Amb la notícia, els informatius de la BBC repetien el comunicat de Kate Middleton i en valoraven el perfecte plantejament i execució, en contrast amb les crítiques dels darrers mesos. Les imatges d’arxiu que ensenyaven primer eren les de l’última aparició pública de la princesa de Gal·les abans de l’operació, el desembre del 2023 a Sandringham. Les repetien de manera insistent. S’inferia que en aquell moment estava malalta i ara que ja se sap el diagnòstic mostrar-la tenia un valor afegit. De la selecció d’imatges de recurs prioritzaven també escenes familiars alegres amb els seus fills, visites oficials a centres hospitalaris i l'atenció especial que dedicava a les criatures. Unes escenes bucòliques que retornaven a Middleton l’aura celestial i sublim després de setmanes de fotografies furtives borroses. A les imatges la seva bellesa s’utilitzava sibil·linament com a contrast de la mala notícia.

Una reportera connectava amb els informatius des de la porta d’Adelaida Cottage, a Windsor, per informar amb inèrcia de la notícia i els experts començaven a desfilar pels programes. Periodistes experts en salut i oncòlegs aportaven una mica més de llum a la “quimioteràpia preventiva” de Middleton. Dissabte al matí una oncòloga parlava del ventall de símptomes que podria desenvolupar i les atencions mèdiques necessàries en aquests casos. La BBC donava a la notícia un caràcter global, recordant els tres milions de persones amb aquesta malaltia al Regne Unit. No faltava l’enquesta de carrer als ciutadans, que expressaven el suport i el dret a la intimitat de Middleton.

Hi haurà temps per a noves especulacions i, sobretot, per a una gran pressió mediàtica sobre l’aspecte físic de Kate Middleton. És el membre més popular de la família reial i, tal com va passar amb la seva sogra, Diana Spencer, la seva imatge de perfecció femenina sempre s’ha utilitzat com a estratègia per endolcir i romantitzar una Corona cada vegada més atrotinada i conflictiva. L’observació minuciosa de l’aspecte físic de la princesa serà, sens dubte, una feina obsessiva per a la cruel premsa sensacionalista britànica.

Mònica Planas Callol és periodista i crítica de televisió
stats