Bon dia 09/03/2023

Jo soc jo i la meva generació

2 min

Acaba d’aparèixer l’última enquesta del Centre d’Estudis d’Opinió de la Generalitat (CEO). Ha donat als enquestats una llista d’elements amb què les persones ens podem definir. I el resultat de l’enquesta és que els tres conceptes amb què millor ens identifiquem els catalans són, per aquest ordre, la nostra generació, el nostre lloc de residència i el nostre país. En concret, un 56% de la gent ha triat la seva generació com l’element que més bé l’identifica, i el que encara és més significatiu: això ha estat així en totes les franges d’edat enquestades. Sense excepció, des dels de 16 fins als de més de 64 anys, tothom ha triat, en primer lloc i de forma destacada, que el primer amb què s’identifica és la seva generació.

Inscriu-te a la newsletter Pensem Les opinions que et fan pensar, t’agradin o no
Inscriu-t’hi

El sentit de pertinença que donen els anys que hem viscut és formidable. Pensar que hem compartit costums, modes o esdeveniments que han marcat la nostra infantesa i joventut ens crea uns vincles molt intensos amb persones de les quals ens separen la classe social i, fins i tot, la nacionalitat. Només cal veure com ens posem quan sentim una cançó “de la nostra generació”.

Curiosament, fa uns dies vaig sentir una noia de 25 anys referint-se a una altra noia de 20 anys com “els de la seva generació”. Em va fer gràcia (sobretot, vist des de la meva edat) i no em vaig poder estar de comentar-li que hauria estat més exacte dir “els de la seva edat”, però es va mantenir en la tria de la paraula generació i m’ho va justificar pel fet que els de 20 anys tenien comportaments, sobretot en l’ús de les tecnologies digitals i del mòbil, que els de 25 no podien aprovar. Si la digitalització continua accelerant els comportaments de la gent a aquest ritme, els sociòlegs hauran de començar a revisar els trams generacionals.

Antoni Bassas és periodista
stats