30/03/2022

Netflix s’avança a TV3 amb el 17-A

2 min

La furgoneta que Younes Abouyaaqoub va conduir Rambla avall atropellant els vianants el 17 d’agost del 2017 va recórrer aproximadament 800 metres. I la xifra ha servit per posar títol a la sèrie documental de tres episodis que reconstrueix aquells atemptats a Catalunya i aprofundeix en el cas. Arrenca amb el testimoni d’algunes de les víctimes que hi eren. És un plantejament que fa més emocional la història. 800 metros fuig de la locució omniscient que relata els fets. La història s’explica a través dels periodistes que treballen en el documental i de les veus que, per implicació personal o l’expertesa en el context, tenen una autoritat en els fets.

Inscriu-te a la newsletter Pensem Les opinions que et fan pensar, t’agradin o no
Inscriu-t’hi

Cal tenir en compte que 800 metros et deixa abatut. I el segon capítol és especialment dur, amb la reconstrucció de l’atropellament múltiple i escoltant les víctimes. Però també ho és per les imatges que els mateixos terroristes van enregistrar a la casa d’Alcanar o mentre conduïen, exhibint les amenaces mentre miren a càmera o apel·lant al paradís amb les setanta-dues verges que els esperen. El contrast que s’estableix entre aquestes imatges i el desconsol de les persones de Ripoll que els coneixien està ben teixit perquè arriba a les entranyes de la gran complexitat del drama: per què ho van fer.

La sèrie documental ordena molt bé els fets, es posiciona sobre alguns dels interrogants que envolten l’imam Es-Satty, manté el ritme narratiu i té sempre sota control la intensitat dramàtica. Es fa evident que s’ha reflexionat sobre com mostrar les imatges immediatament posteriors a l’atemptat. La selecció curosa de les fotografies i els plans generals respecten les víctimes. L’horror més intens es transmet sobretot a partir del muntatge de les càmeres de seguretat que capten el pànic i els records de les persones que eren en aquells 800 metres de recorregut.

Hi ha un fet que cal destacar. En els crèdits de la sèrie s’especifica que el guió s’ha basat en la investigació que la periodista de TV3 Anna Teixidor va plasmar en el llibre Sense por de morir. Els silencis del 17-A. A la sèrie veiem com inicialment l’entrevisten a ella i, amb un rètol, ens expliquen que posteriorment la conviden a participar en el documental i passa a ser-ne la directora d’investigació. Tot i que després Nacho Carretero es presenta també com a investigador del cas, és obvi que sense la feina de Teixidor el documental no seria el mateix. Perquè la majoria dels testimonis que hi participen formen part d’una feina que ve de lluny, que es plasma en el llibre i que no s’obté tan fàcilment. 800 metros no és tant una investigació com, sobretot, una translació al mitjà televisiu del contingut del llibre. És una recopilació que té com a base la recerca prèvia exhaustiva de Teixidor i el seu vincle professional amb el cas a gràcies a la seva feina a TV3 i del llibre publicat. Un aspecte important que cal valorar professionalment i un detall que ens fa pensar que potser tot aquest corpus periodístic tan valuós del llibre l’hauria pogut aprofitar TV3 si la cadena hagués tingut més vista, abans que fos Netflix qui finalment en tragués partit.

Mònica Planas és periodista i crítica de televisió
stats