29/03/2022

Un paquet de mesures necessari que caldrà afinar més

2 min
La miinistra d'Economia, Nadia Calviño

BarcelonaEl govern espanyol ha aprovat aquest dimarts un ambiciós paquet de mesures per fer front als efectes econòmics derivats de la invasió russa d'Ucraïna que, tot i que arriba tard, hauria de servir per amortir l'impacte que la guerra està tenint a les butxaques dels ciutadans i als comptes d'empreses i autònoms. La gran mesura estrella, però, que és imposar un topall al preu del gas per impedir que aquesta font d'energia acabi provocant una pujada encara més desmesurada de la factura de la llum, encara trigarà unes setmanes a arribar perquè s'està negociant a tres bandes entre Madrid, Lisboa i Brussel·les. Aquest topall, que en teoria ha de ser temporal, s'hauria de mantenir, però, fins que el mercat elèctric estigui normalitzat o fins que es canviï el sistema marginalista de càlcul de preu, que és el que està provocant la distorsió actual. Recordem que la llum es paga al preu de la font més cara, l'última a entrar al còmput, encara que la majoria provingui de les renovables o les nuclears, molt més econòmiques.

Inscriu-te a la newsletter Pensem Les opinions que et fan pensar, t’agradin o no
Inscriu-t’hi

Del paquet aprovat aquest dimarts destaca la bonificació de 20 cèntims en el preu del litre de gasolina i gasoil, que es preveu que entri en vigor ja aquest divendres. Es tracta d'una mesura que ja s'havia pactat amb els transportistes i que ara es fa extensiva a tota la població. Costa d'entendre, però, que es bonifiqui igual la gasolina que gasta un autònom que el que vagi de vacances, tot i que segurament es deu a la dificultat que comportava fer la distinció en el moment d'omplir el dipòsit. També caldrà estar molt atent, i serà responsabilitat de la Comissió Nacional del Mercat i la Competència, i vigilar que les benzineres no aprofitin la bonificació per apujar preus.

La limitació dels preus dels lloguers al 2% també suposarà un alleujament per a les famílies afectades, tot i que es crea un greuge comparatiu amb els que ja han hagut de revisar el lloguer amb l'IPC del febrer o el març. També caldria buscar maneres per compensar els petits propietaris per no desincentivar el mercat de lloguer. Pel que fa a la prohibició dels comiats objectius per causes relacionades amb el preu de l'energia, sembla raonable que s'apliqui només a les empreses que estiguin rebent algun tipus d'ajut públic. Les empreses poden optar per la fórmula que ja va funcionar durant la pandèmia, la dels ERTO, que ara s'ha de tornar a posar en marxa per evitar tancaments.

En l'àmbit fiscal es reforça la retallada dels anomenats "beneficis caiguts del cel" de què fins ara gaudien les elèctriques, i que d'alguna manera també estaven distorsionant el mercat. També és positiva l'ampliació de mesures socials com el bo elèctric o l'ingrés mínim vital, així com l'ampliació de línies ICO d'ajuda a les empreses en 10.000 milions. El govern, però, hauria de fer un seguiment puntual de totes aquestes mesures per corregir efectes indesitjats i avaluar-ne l'impacte gairebé dia a dia. Els diferents grups polítics ja van advertir ahir que moltes d'elles s'haurien d'afinar més. De moment, però, el pas d'aquest dimarts era del tot necessari.

stats