ARA LLEIDA
Opinió 12/11/2022

Pirineu de Lleida, muntanyes de referència

La serralada disposa d’un conjunt de serveis extens, pensat per a l’activitat a la muntanya, perfecte per viure amb família i amics. Entre cims, valls i paisatges de somni, aquests indrets obren les seves portes més enllà de l’oferta de neu.

IÑAKI DELAURENS
2 min
La pràctica de l’esquí de fons permet assaborir el magnífic paisatge nevat.

El Pirineu de Lleida és un territori per descobrir en família. Gràcies a la neu, ha desenvolupat un model de vida i oci amb multitud de serveis entorn de les activitats d’hivern que practiquen i de les quals gaudeixen petits i grans. Des dels que es calcen uns esquís per primera vegada fins als més experimentats, l’esquí permet viure experiències plegats. La neu ha estat sempre present en aquestes muntanyes. De fet, els primers pirineistes van començar a creuar-les fa més d’un segle: així es va sembrar la llavor del que avui és una societat que troba en la muntanya i la neu el seu motor econòmic.

Inscriu-te a la newsletter Pensem Les opinions que et fan pensar, t’agradin o no
Inscriu-t’hi

La serralada fronterera, amb cims que superen els 3.000 metres, en la part del Pirineu de Lleida està formada per les comarques de l’Alta Ribagorça, el Pallars Jussà, el Pallars Sobirà, l’Alt Urgell, el Solsonès, la Cerdanya i el territori de la Vall d’Aran. Allunyada dels grans focus urbans, té en el paisatge i la tradició els seus principals valors. I és que els seus boscos, rius, camins i gent mantenen un caràcter rural.

La biodiversitat del Pirineu permet albirar una panoràmica de muntanyes amb vegetació eurosiberiana, amb rouredes, fagedes i boscos de ribera, i una flora boreoalpina amb avetars i pinedes. La diferència d’altura del terreny, juntament amb el clima atlàntic i el mediterrani continental, dibuixa una postal canviant que esdevé un reclam per als amants de la natura, els paisatges i els espais oberts. Dos dels principals atractius en aquest sentit són el Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici, l’únic parc nacional de Catalunya, i el Parc Natural de l’Alt Pirineu.

11 estacions d’esquí

Fins a onze estacions d’esquí formen la radiografia del Pirineu de Lleida. Més de 500 quilòmetres esquiables es distribueixen en sis estacions d’esquí alpí i cinc de nòrdic, una varietat que permet gaudir de l’esquí com l’esport rei de l’hivern amb la màxima seguretat, atenció i tots els serveis necessaris.

Els primers pirineistes van començar a creuar les muntanyes lleidatanes fa més d’un segle.

L’esquí alpí es constitueix a través de Baqueira Beret, Boí Taüll, Port del Comte, Tavascan, Espot Esquí i Port Ainé. Entre totes sumen més de 350 quilòmetres de domini esquiable, una de les ofertes més atractives d’Europa. Els refugis del Pirineu s’amaguen entre boscos i muntanyes com a lloc de benvinguda per als amants de l’esquí nòrdic: Sant Joan de l’Erm, Tuixent-la Vansa, Virós-Vallferrera, Lles de Cerdanya i Aransa sumen prop de 150 quilòmetres de circuits d’esquí de fons, als quals cal afegir els més de 20 que aporten Beret i Tavascan. A més, per passejar amb raquetes de neu hi ha un total de 140 quilòmetres marcats per a aquesta modalitat.

Enguany, les cinc estacions d’esquí nòrdic de la demarcació de Lleida estrenen cinc itineraris ecoturístics que durant l’hivern es poden fer amb raquetes i a l’estiu practicant senderisme. En els últims temps, cal parlar d’una nova modalitat d’esport d’hivern, l’esquí de muntanya, una disciplina que té els seus orígens als països nòrdics i que ja ha arribat al Pirineu lleidatà.

stats