11/10/2017

El president suspèn la DUI per donar una oportunitat al diàleg

2 min

El món va estar ahir pendent del que passava a l’hemicicle del Parlament. La possibilitat d’una declaració unilateral d’independència va concentrar sobre el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, l’atenció dels mitjans internacionals i de totes les cancelleries europees, que fa dies que segueixen amb atenció, i preocupació, el conflicte que enfronta Catalunya amb Espanya. Poques hores abans del discurs de Puigdemont, el president del Consell de la UE, Donald Tusk, va implorar al líder català, amb posat greu i paraules de comprensió per la causa catalana, que no prengués cap decisió irreversible i que apostés pel diàleg.

Davant d’aquest panorama, i conscient que la partida catalana es juga en el tauler europeu, el president Puigdemont va decidir aturar el rellotge i suspendre els efectes de la declaració que preveu la llei del referèndum i que va ser rubricada pels diputats de JxSí i la CUP. És a dir, el president català va voler guanyar temps i va traspassar la pressió a Mariano Rajoy, que ara ho té més difícil per justificar una suspensió de l’autonomia que, malgrat tot, sembla inevitable.

De fet, si Europa pressiona ara Rajoy perquè busqui una solució negociada serà pel moviment del president, que amb el gest d’ahir intenta guanyar credibilitat davant les cancelleries de la UE, que si bé no avalen la independència de Catalunya ni els resultats del referèndum, no entenen que Rajoy pretengui, per exemple, empresonar els dirigents catalans.

En el front intern, el suport dels comuns, amb Ada Colau al capdavant, i d’alcaldes significatius del PSC enforteix el bloc que demana una sortida negociada, que de fet és l’única possible. A més, aquest espai és clau per mantenir la cohesió social a Catalunya, que cal preservar a qualsevol preu.

La jornada d’ahir també representa un bany de realisme per al moviment independentista, una part del qual, començant per la CUP, va reaccionar amb desconcert. Cal entendre que el Govern no disposa de la força coercitiva per fer efectiva la independència, i per tant necessita la pressió externa per obligar l’estat espanyol a negociar. Aquesta és l’única via realista, i per això el govern català ha de mantenir en tot moment la porta oberta al diàleg i el moviment ha de continuar sent cívic i pacífic. Com fins ara.

stats