Correpins i boticlastes 25/02/2024

Retirada massiva de pensions?

2 min
Una persona utilitza un caixer automàtic de CaixaBank.

El 2018, després de l'aprovació del reial decret de modificació del reglament de plans i fons de pensions en matèria de liquiditat i reducció de comissions, es va aprovar que a partir de l'1 de gener del 2025 poguessin recuperar-se en qualsevol moment i quantitat aquells plans de pensions individuals de més de deu anys d'antiguitat.

Inscriu-te a la newsletter Pensem Les opinions que et fan pensar, t’agradin o no
Inscriu-t’hi

Fins ara només era possible retirar els diners abans de la jubilació en determinats supòsits (incapacitat laboral, desocupació de llarga durada…). És a dir, situacions d'emergència. Però a partir del 2025 ja no ha de passar-nos res greu per retirar els estalvis d'un pla de pensions. Si es desitja adquirir un vehicle o anar de vacances a Cancún i no li arriba, es podrà retirar estalvi destinat a la pensió, si així ho desitja el titular.

Tant la banca com el sector assegurador estan preocupats i adverteixen de retirades massives que podrien totalitzar fins a un 75% dels 65.000 milions d'euros la funció dels quals és complementar els ingressos de molts espanyols quan es jubilin.

Serà així? Es produirà una retirada massiva d'estalvi per a consum?

Doncs no és tan clar, perquè els espanyols som bastant imprevisibles en les conductes d'estalvi.

Vegem-ho. Aquesta mesura es va prendre perquè els espanyols aportéssim més al sistema de pensions privat, ja que el fre que suposava que els diners quedessin congelats tants anys s'eliminava. No va anar així. Les aportacions estan estancades des del 2015, i en els últims tres anys fins i tot han baixat.

Tenim el precedent del Regne Unit, on una mesura similar va produir retirades d'entre el 25% i el 50% dels saldos vius. No obstant això, al País Basc, amb una normativa –diferent de la resta d'Espanya– que sí que preveia retirades lliures, no ha succeït.

Penso que la veritable variable explicativa del que succeirà tindrà a veure amb la motivació que va portar en el seu moment a l'aportació al pla de pensions individual. Qui la va fer per pagar menys IRPF (si bé les deduccions són avui molt més baixes), la retirarà si baixen els seus ingressos familiars (la retirada tributa en IRPF). I qui la va fer perquè el preocupa el que percebrà de pensió, la deixarà.

Retirades per a vacances i adquisició de béns de consum? La naturalesa humana és de curt termini. Carpe diem. Però l'estalviador considera el seu saldo acumulat en el pla de pensions com l'últim a tocar. Abans demanarà un crèdit.

Fernando Trias de Bes és escriptor i economista
stats