31/07/2020

Les pastilles que no estimaven les dones

2 min

He estat prenent pastilles anticonceptives des dels 18 anys. Ara en tinc 31. Les vaig començar a prendre com a tractament mèdic quan em van diagnosticar la síndrome de l’ovari poliquístic. Després les vaig adoptar com a mètode anticonceptiu. Tot i que les he deixat en períodes molt curts –durant pocs mesos– porto la major part de la meva vida adulta alterant amb hormones el meu cos.

Inscriu-te a la newsletter Pensem Les opinions que et fan pensar, t’agradin o no
Inscriu-t’hi

N'he pres de diferents marques comercials que m'han afectat de diferent manera: algunes m'han provocat pujades de pes; altres, canvis a la pell i excés de pèl en zones on abans no en tenia, fatiga, apatia, etc. Però el que m'ha afectat amb més duresa han sigut les alteracions en l'estat d'ànim i en l'àmbit emocional, mals de cap recurrents i migranyes i descens de la libido.

Al principi no n'era conscient. Pensava que no era estrany tenir canvis emocionals sobtats perquè els relacionava amb el mateix cicle de la menstruació. I no hi donava més voltes. No identificava que els canvis físics i mentals me'ls provocaven les pastilles i em vaig acostumar a viure així. Vaig anar canviant de pastilles intentant trobar les que em fessin sentir millor pensant que els canvis d'humor, l'estat depressiu i els altres efectes eren una cosa normal. No eren les pastilles, pensava que era jo.

Fa més de sis mesos que les he deixat definitivament i el canvi (a millor) ha sigut espectacular. Però la sorpresa –i posterior indignació– va venir quan ho comences a parlar amb el teu cercle més proper i t'adones que ens afecta a moltes i moltes dones. La xarxa va plena de testimonis de dones que han patit depressió i altres malalties o efectes negatius arran de prendre les pastilles. És molt frustrant adonar-te que hem viscut situacions semblants que ens feien mal en silenci perquè és un tema del qual no es parla gaire ni tens gaire informació, sobretot quan ets jove i comences a tenir una vida sexual activa.

És molt curiós que les investigacions per obtenir i comercialitzar la pastilla anticonceptiva per a homes es van suspendre perquè provocaven efectes secundaris no desitjats que afectarien la salut dels homes de manera negativa. Aquests efectes són els mateixos que ens provoquen les pastilles anticonceptives a les dones. Quina casualitat, oi? Els efectes són inacceptables quan afecten els homes però els tolerem quan les afectades som nosaltres. I el més greu de tot és que no és casualitat. Quan t’adones d’això fas la relació automàtica.

La salut sexual i reproductiva és un dret bàsic que s'ha de protegir. En aquest sentit, s'hauria de garantir i destinar recursos a obtenir mètodes anticonceptius segurs que ens permetin tenir la capacitat de decidir sobre la nostra sexualitat i el nostre cos amb totes les garanties sense posar en perill la nostra salut. En definitiva, plantejar la contracepció i la planificació familiar des d'una perspectiva feminista i de gènere que posi les cures al centre i que en faci corresponsables els homes.

stats