23/05/2021

Taxis, vacunes i drets

2 min

El dret de vaga i manifestació és inqüestionable. Una altra cosa és que caldria parlar a fons i revisar la regulació dels terminis i amb quines afeccions es pot manifestar un col·lectiu.

Hem patit vagues de personal aeri (controladors, pilots, personal de terra, etc.) en dates assenyalades com Setmana Santa o Nadal. Aquest any perquè s’ha pogut viatjar poc, però recordeu el munt de gent que no ha pogut gaudir de les úniques vacances que es podien pagar o de gent que es va quedar sense poder anar a veure els seus familiars.

Explico això perquè dijous el col·lectiu del taxi va decidir concentrar-se per reivindicar uns drets que consideren vulnerats per Uber i les famoses VTC. Res a dir si no haguessin escollit plaça Espanya i tot el voltant fins al Poble Espanyol. El lloc que van triar no és qualsevol. A Fira de Barcelona hi ha el principal espai de vacunació massiva contra el covid i s’hi estan vacunant milers de persones cada dia. Era impossible arribar en cotxe a menys de mig quilòmetre de la porta de vacunació.

A un servidor li va tocar anar-hi justament aquell dia. Hi havia gent que necessitava -per malaltia, agenda personal, discapacitat física o, senzillament, perquè no volia agafar el transport públic per distància social- arribar-hi amb el vehicle privat. El caos que es va formar va ser impressionant.

Però aquest col·lectiu del taxi què hi té al cap? Una cosa és que faltin serveis mínims o que formin embussos temporals per una reivindicació, i una altra de molt diferent crear obstacles en un lloc on s’estan, literalment, salvant vides.

Però, esclar, són més importants els seus ingressos que les nostres vides. No és just que siguem sempre els principals damnificats dels mals dels altres. És un error pensar que molestant el màxim de gent obtens més rèdit. Potser obtens més atenció (jo mateix ara parlo dels taxis), però no més comprensió. Dels taxis i alguns altres col·lectius la gent n’està fins als nassos.

Les reivindicacions d’uns pocs no poden justificar perjudicar, ni que sigui puntualment, a tants. La regulació del dret a manifestar-se hauria de començar a aplicar les sancions pertinents. O ens ho prenem seriosament o algun dia tindrem un disgust.

stats