04/01/2022

Vacuna catalana, vacuna espanyola

2 min

La ministra espanyola de Ciència i innovació, Diana Morant, ha declarat que la vacuna contra el covid que està desenvolupant l’empresa Hipra, d’Amer, podria començar a comercialitzar-se abans de sis mesos, si els assajos continuen tan bé com fins ara.

Inscriu-te a la newsletter Pensem Les opinions que et fan pensar, t’agradin o no
Inscriu-t’hi

 Es tracta d’una gran notícia que, amb permís de l’Àlex Gutiérrez, ens proporciona un Pareu màquines canònic: en funció del mitjà que llegeixis, estem parlant de la vacuna catalana o de la vacuna espanyola. Ja se sap: quan una notícia és bona li surten padrins, passaports i banderes per tot arreu, perquè el nacionalisme és un gran depredador d’èxits, ja siguin medalles olímpiques, premis Nobel o productes de laboratori. Amb els fracassos, en canvi, passa el contrari i sempre són del veí.

El que no s’hi val és la doble mesura i que quan parlem de la vacuna resulti que a Amer hi ha una empresa espanyola, però quan parlem del Procés Amer sigui un reducte carlista i antimodern, el poble on els “constitucionalistes” han de viure-hi callats i tancats a casa, segons la descripció que en va fer Inés Arrimadas aquell dia que hi va anar d’excursió per quedar com una valenta a les teles. 

Que la vacuna s’està elaborant a Catalunya i que això és un contratemps que esguerra els relats de sempre és evident. I alhora confirma que, dins la modèstia de la seva capacitat, Catalunya no s’ha abandonat al que inventin ells. Ara, a l'hora d’adjudicar-li una paternitat, diguem senzillament que la vacuna serà d’Hipra, empresa de la família Nogareda, d’Olot, arrelats a Amer des de fa molts anys, on tenen fama de gent seriosa, treballadora i d’haver-se guanyat el que tenen treballant a pols des de fa dècades.

Antoni Bassas és periodista
stats