24/07/2022

Wyoming, Trueba i l’art de pontificar

2 min

La Sexta ha estrenat Usted está aquí, un programa amb el Gran Wyoming de protagonista i on David Trueba li fa d’interlocutor. A la plataforma digital d’Atresmedia ja n’hi ha penjats dos capítols. Cada episodi està pensat perquè el presentador de la cadena disserti sobre conceptes com la pàtria, els bars, el sexe, la religió, la política i l’humor. Una selecció una mica eclèctica de l’existència humana, però deuen ser els àmbits on Wyoming es troba més còmode a l’hora de filosofar. Amb Trueba no desenvolupen tant una entrevista en el sentit convencional com més aviat una conversa amistosa, o un joc televisiu de complicitat en què el cineasta intenta que el seu company es llueixi. Wyoming és un personatge entranyable i divertit, amb una mirada honesta i tolerant sobre la vida. Per tant, els cinquanta minuts que dura el programa són un entreteniment agradable per observar el món des de la perspectiva del personatge. Usted está aquí va alternant diferents contextos per al diàleg amb Wyoming: un bar de la costa andalusa, una terrat de Madrid, un museu o un teatre on gent de generacions més joves els fan preguntes. Wyoming també es reuneix amb col·legues per continuar aprofundint en la matèria d’anàlisi, i llavors ell es converteix en l’entrevistador. El programa és un collage dels millors moments d’aquestes xerrades per intentar construir una reflexió vital reposada i simpàtica.

Inscriu-te a la newsletter Pensem Les opinions que et fan pensar, t’agradin o no
Inscriu-t’hi

Bastir un programa a partir del diàleg entre Wyoming i Trueba pot semblar, des d’una certa inèrcia interpretativa, un acte de modernitat. Dos pijoprogres famosos que per la seva mentalitat oberta i conciliadora regalen a l’espectador la seva mirada privilegiada del món. I els devots de la mateixa corda els aplaudeixen amb admiració, erigint-los en referents d’una intel·lectualitat accessible i selecta a la vegada. Però el format dels dos homes famosets i madurets practicant l’art de la maièutica i exhibint les seves habilitats per a l’oratòria comença a estar molt passat de moda. Està a mig camí entre la vanitat i l’exhibicionisme. Recorda allò que deia Pepe Rubianes en un monòleg sobre com eren d’interessants les converses amb una dona més jove: “Sobre todo cuando hablo yo, que es lo más interesante ”. Usted está aquí és una mica això.

Yo aquí no voy a pontificar. Yo hablo de lo que significan las cosas para mí ”, diu el presentador. Però la seva contundència argumental fa que en molts casos, sobretot com més abstracte i complex és el tema, caigui en la clara pontificació, especialment en el capítol dedicat a la pàtria. No és el mateix teoritzar sobre els nacionalismes que sobre els bars. El programa, per cert, no ha tingut en compte en l’edició que algunes intervencions del presentador resulten repetitives en un mateix capítol.

Amb tot, Usted está aquí té aquella cosa dels sopars d’estiu amb xafogor. Un entreteniment on és més important passar l’estona que revestir-ho de transcendència.

stats