País Valencià 28/04/2021

Allau de crítiques a la iniciativa del PP i Cs de Mutxamel de canviar el nom de l'avinguda d'Enric Valor pel d'avinguda d'Espanya

Ximo Puig qualifica la mesura d'"ignomínia" i Compromís proposa concedir a l'escriptor l'Alta Distinció de la Generalitat a títol pòstum

Ara
2 min
El senador de Compromís, Carles Mulet, amb una fotografia de l'escriptor Enric Valor, en una imatge d'arxiu

ValènciaAllau de reaccions a la iniciativa del Partit Popular i Ciutadans de Mutxamel (Alacantí), que governen en coalició amb el suport extern de Vox, de canviar el nom de l'avinguda d'Enric Valor pel d'avinguda d'Espanya al ple municipal que se celebrarà aquest dijous. La denominació es va aprovar el 2003 per unanimitat quan al municipi governava el PSPV.

En declaracions a la revista El Temps, el regidor de Ciutadans i primer tinent d’alcalde, Antonio Sola, ha justificat la decisió perquè considera que "el nom d’Espanya és més apropiat que no el d’Enric Valor", perquè es tracta de "l’eix central de la població”. “Hem vist que Espanya no tenia cap carrer, cap plaça ni cap avinguda amb el seu nom i que era oportú que en tingués”, ha adduit, abans d'afegir que la seva formació no s'oposa a donar "el nom d’Enric Valor a algun altre carrer que propose l’oposició”.

Entre les crítiques més contundents a la decisió hi ha la del cap del Consell, Ximo Puig, que ha dit que es tractava d'una "ignomínia" i una mostra d'"incultura". En termes semblants s'ha expressat el conseller d'Educació, Cultura i Esport, Vicent Marzà, que ha qualificat la mesura d'"atac a les valencianes i valencians" i un "clar símptoma que aquesta societat necessita posar fre als discursos d'odi i al feixisme que acaben cristal·litzant en accions institucionals incomprensibles com aquesta".

En la mateixa línia, el grup parlamentari de Compromís a les Corts ha anunciat que presentarà una iniciativa perquè la Generalitat concedeixi a l'escriptor de Castalla el 9 d'octubre vinent l'Alta Distinció a títol pòstum, en reconeixement a qui "va mantindre viva la flama de la llengua durant la dictadura". El portaveu de la coalició al Parlament, Fran Ferri, s'ha mostrat convençut que els representants de "l'extrema dreta lluitaran i treballaran per aniquilar tots aquells que van mantindre viva la flama de la democràcia en temps foscos". Els valencianistes també han denunciat la iniciativa de PP i Cs a la cambra alta. Ho ha fet el senador Carles Mulet, que ha afirmat que "els botiflers podran esborrar el nom d’un carrer, però no la figura d’Enric Valor".

Finalment, des de l'Acadèmia Valenciana de la Llengua, la seva secretària, Veronica Cantó, ha denunciat que amb decisions com la supressió de la denominació de l'avinguda d'Enric Valor per l'Ajuntament de Mutxamel s'està creant "un conflicte de manera innecessària i alimentant una polarització que no va a cap lloc". "Es tracta de donar sempre la imatge que el valencià és conflictiu", ha conclòs.

Intervenció de Carles Mulet al Senat
stats