Eleccions al País Valencià
País Valencià 20/03/2023

Joan Baldoví: "Tot el que hem guanyat al País Valencià es pot perdre en dos dies amb un govern de dretes"

Diputat al Congrés i candidat de Compromís a la presidència de la Generalitat Valenciana

4 min
Joan Baldoví

ValènciaJoan Baldoví (Sueca, 1958) acaba enguany l'etapa al Congrés de Diputats que va començar el 2011. L'encara portaveu de Compromís a la cambra baixa rellevarà Mónica Oltra com a candidat a la Generalitat Valenciana.

Les enquestes apunten a un empat tècnic entre el bloc progressista i el conservador. ¿Els seus sondejos diuen el mateix?

— Sí, ens diuen que anirà de poc.

Què ha passat perquè el Botànic hagi perdut l’avantatge que tenia?

— Ha passat que qui governa és qui es desgasta i també que s'està reconfigurant el mapa electoral en la dreta: la quasi desaparició de Ciutadans ha permès al Partit Popular capitalitzar tot eixe cabdal de vots.

Temen un càstig pel desencís d'un cert votant progressista?

— Eixa és una pulsió potser d'ara, però en la mesura que s'acosten les eleccions crec que el votant progressista farà un acte de responsabilitat i acabarà anant a votar.

Quin resultat preveuen?

— Els números ens diuen que, com a mínim, mantindrem el resultat [17 diputats]. I tenint en compte el canvi de lideratge i el fet d'estar governant, eixe seria un bon resultat.

Saben ja la data de les eleccions autonòmiques?

— Sí, seran el 28 de maig.

No hi ha confirmació oficial.

— A Compromís i al PSPV ens interessa molt que vagen les locals i les autonòmiques juntes perquè tenim una bona implantació municipal i moltes alcaldies. I, a banda, no tindria sentit fer anar a votar els valencians dues vegades en un mes.

El candidat de Compromís a la presidència de la Generalitat Valenciana, Joan Baldoví, durant l'entrevista.

¿Ja han pactat amb Mónica Oltra si participarà en la campanya electoral?

— A hores d'ara no, però jo ja he dit diverses vegades que seria feliç que participara en la meua campanya.

Podem i Esquerra Unida encara no han tancat el seu pacte electoral i les negociacions no avancen. Per què no han volgut concórrer amb ells?

— Perquè no tindria sentit que una força d'estricta obediència valenciana no es presentés amb les seues sigles en les eleccions valencianes.

El pacte hauria sumat vots?

— Jo soc molt de refranys, així que ho diré amb un. Probablement, el que haguérem guanyat en la pansa ho haguérem perdut en la figa. En unes eleccions valencianes hi ha un elector valencià que li agrada votar una opció de casa. I en posaré un exemple. En les últimes eleccions autonòmiques, que van coincidir amb les generals, 266.708 votants de Compromís de les autonòmiques van votar una altra cosa a les eleccions de Madrid.

La reforma del finançament que no arriba, la reforma del transvasament Tajo-Segura que s’ha aprovat, que va en la línia contrària a la reclamada pel govern valencià... Han perdut influència en el govern espanyol?

— De vegades el nostre president [Ximo Puig] hauria d'haver sigut més punyent i menys contemporitzador amb el govern de l'Estat.

S'han oposat a la fixació del cabal ecològic del riu Tajo. ¿No és contradictori en una coalició que inclou una formació ecologista?

— Ens hem oposat a un augment del cabal ecològic, no a l'existència d'un cabal ecològic, perquè hi havia un acord en el qual es plantejava un cabal ecològic i això de la nit al matí es va canviar per les pressions de Castella-la Manxa.

Què respon als sectors més nacionalistes que els han criticat per decrets com el del requisit lingüístic o lleis com la del plurilingüisme?

— Els preguntaria si no s'han adonat de quins tribunals tenim al País Valencià i a l'Estat. I en segon lloc, els respondria que en este govern si hi ha algú que estiga interessat pel tema de la llengua és Compromís, perquè hi ha altres socis que per estos temes voldrien passar de puntetes.

Se senten incompresos?

— Incompresos no, de vegades ens sentim dolguts. Que no hem avançat tant com volem? Doncs volem la pròxima legislatura, però si no ens donen l'oportunitat de poder seguir avançant el que farem és retrocedir, perquè tot el que hem guanyat fins ací es pot perdre en dos dies amb un decret d'un govern de dretes.

¿Per créixer, Compromís ha de potenciar l'eix nacional o el social?

— El País [Valencià] que tenim és el que és i no el que alguns tenen en el cap. I també els diria [als crítics] que miren el que està fent ERC a Catalunya. Quin eix està treballant bàsicament? La gent el que primer demana és tindre un mínim de benestar.

Si el projecte de Sumar no tira endavant, ¿l'Acord del Túria és una fórmula possible per a les eleccions al Congrés de Diputats o està pensada per a les europees?

— Quan els partits festegen, treballen en això, els partits es presenten a les eleccions. I és evident que en un futur, siguen en les europees, siguen en les generals, pot ser una fórmula viable.

Va cridar l'atenció la defensa que va fer de Juan Roig (Mercadona) quan va ser criticat recentment.

El que vaig dir és que insultant un empresari no solucionaríem el problema i que probablement a l'empresari li fotria més que escrivírem unes línies en el BOE que li diguen capitalista despietat.

El candidat de Compromís a la presidència de la Generalitat Valenciana, Joan Baldoví.
stats