El temporal de pluges abandona el País Valencià i els rius desbordats tornen als seus cabals

El temporal ha descarregat més de 400 litres per metre quadrat en alguns punts del país motivant el desbordament dels rius Segura i Clariano

Després de 72 hores d'alerta, l'Agència Estatal de Meteorologia (AEMET) ha donat per finalitzat aquest dimarts al matí el temporal de pluges i vent que ha afectat el País Valencià des de divendres i que ha deixat un total de quatre víctimes mortals. AEMET pronostica nivell verd i sense alertes per aquest dimarts, després que s'hagin acumulat fins a 433,2 litres per metre quadrat a Beniarrés (Comtat), 398,6 a Pinet (Vall d’Albaida), 379,7 a Orba (Marina Alta), 365,4 a Barx (Safor), 356 a Millena (Comtat) o 332 a la Vall de Laguar (Marina Alta), segons les mateixes fonts.

El centre de coordinació d’emergències valencià ha informat que durant aquesta nit no s'ha registrat cap incidència i que el cabdal del riu Xúquer es va reduint a poc a poc. El govern valencià va decretar alerta hidrològica dilluns per previsió d’inundacions. El Xúquer s’ha desbordat en punts del seu curs baix a les comarques de la Ribera Alta i Ribera Baixa. 13 municipis d’aquestes comarques i del sud del País Valencià continuaran aquest dimarts  sense activitat escolar a cap dels seus centres, segons la informació facilitada per la conselleria d'Educació.

L'Ajuntament d'Alzira (Ribera Alta) ha informat que el riu ha reduït el seu cabal i que les comportes del Barranc de la Casella, tancades per precaució, han tornat a obrir. La Confederació Hidrogràfica del Xúquer ha informat que la previsió és que el riu vagi tornant a poc a poc al seu cabal. Els municipis de les comarques de la Ribera del Xúquer continuen en alerta 2 però amb previsió de tornar a la normalitat en les pròximes hores, segons ha informat l'Ajuntament d'Algemesí.

A Ontinyent (Vall d’Albaida) el consistori preveu que les 30 persones que van ser desallotjades dels seus domicilis al barri de la Cantereria a causa del desbordament del riu Clariano puguin anar tornat als seus domicilis al llarg d’aquest dimarts.

El riu Segura també torna a poc a la poc a reduir el seu cabal a Oriola (Baix Segura) on es va desbordar en alguns punts del centre de la ciutat, segons que han informat fonts de l’ajuntament.

Tots els ports de l'Autoritat Portuària de València (APV) han tornat a obrir al trànsit. El port de València ho va fer aquest dilluns a la nit mentre que els de Gandia i Sagunt ho han fet aquest dimarts, han informat fonts de l'APV.

Davant la situació que ha sofert el País Valencià durant els últims dies, ahir el president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, va anunciar que el seu govern aprovarà divendres un  decret que regularà una sèrie d'ajudes per pal·liar els danys materials causats pel temporal.