País Valencià 26/01/2022

Experts valencians reclamen que el nou finançament autonòmic es basi en la població ajustada sense correccions

Denuncien que l'esborrany del govern espanyol "no és suficient" per solucionar l'infrafinançament

Ara
3 min
Els experts valencians designats per la comissió mixta Generalitat-Corts per a la reforma del sistema de finançament autonòmic amb el cap del Consell, Ximo Puig, i el conseller d'Hisenda i Model Econòmic, Vicent Soler.

ValènciaEls experts valencians designats per la comissió mixta Generalitat-Corts per a la reforma del sistema de finançament autonòmic han conclòs que l'esborrany presentat al desembre pel ministeri d'Hisenda no és suficient per solucionar l'infrafinançament valencià, i han reclamat que el nou model es basi en el criteri de població ajustada sense correccions. També han demanat que abordi el deute històric acumulat en els últims anys i que faci possible la cogovernança fiscal entre administracions.

Així ho recullen les conclusions que els tècnics han presentat aquest dimecres a la comissió mixta i a la Plataforma per un Finançament Just, pocs dies abans que acabi, dilluns 31 de gener, el termini perquè les autonomies presentin al·legacions a la proposta del govern espanyol.

En l'informe, els experts adverteixen que l'esborrany del ministeri d'Hisenda i el seu plantejament de la població ajustada amb elements correctors "no garanteix la solució dels problemes d'infrafinançament" perquè, amb la seva aplicació, el País Valencià podria continuar rebent un finançament per habitant "allunyat de la mitjana [d'autonomies] i de les comunitats millor finançades". És per això que aposten perquè tots els recursos es distribueixin sobre la base de la població ajustada sense la introducció de cap element que la modifiqui. També insisteixen en demanar un fons d'anivellament transitori en 2022 fins que arribi la "inajornable" reforma, un mecanisme transparent per compensar el deute històric a les comunitats autònomes infrafinançades, i que el govern espanyol garanteixi la suficiència financera per mantenir l'estat del benestar.

Els experts valencians designats per la comissió mixta Generalitat-Corts per a la reforma del sistema de finançament autonòmic en la reunió amb els representants de la Plataforma per un Finançament Just.

El Consell i el PP assumeixen les conclusions dels experts

Després de conèixer les conclusions, el president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, ha avançat que el Consell les assumirà i les inclourà en les al·legacions que enviarà al ministeri. Segons ha explicat Puig, la Generalitat proposa canvis tècnics per recalcular les variables en el nou model. En concret, en sanitat, que es distribueixi la població per trams d'edat; en educació, que també s'incloguin els menors de 0 a 17 anys, i en serveis socials, que s'incorpori la població dependent de menys de 65 anys i s'ajusti aquesta variable a la despesa real.

El cap del Consell també ha demanat l'aplicació urgent del fons d'anivellament, que el nou model elimini les variables no poblacionals, que es garanteixi la suficiència del sistema per no quedar "obsolet" en uns anys, que hi hagi més participació de les comunitats autònomes en la recaptació dels impostos i que la compensació del deute es faci de manera objectiva.

Per la seva banda, el president del Partit Popular valencià, Carlos Mazón, ha explicat que la proposta dels experts compta "amb tot el suport" de la federació conservadora i ha insistit que "la pilota torna a estar a la teulada de Pedro Sánchez". Sobre el posicionament del líder del PP, Pablo Casado, qui va defensar en un míting a Castella i Lleó que cal un model que cobreixi les necessitats de les comunitats autònomes menys poblades, Mazón ha remarcat que està "absolutament d'acord" amb aquesta demanda, però ha posat l'accent en el fet que "ningú al PP dubta que la situació de la Comunitat Valenciana és un cas excepcional". "No volem vencedors ni vençuts, ja hem estat massa anys en el bàndol dels vençuts", ha conclòs.

Des de la resta de grups parlamentaris, la coportaveu de Compromís, Àgueda Micó, ha defensat que cal "continuar amb la pressió" als diputats al Congrés perquè donin suport a una reforma basada en la proposta valenciana. Des de Podem, la seva portaveu a les Corts, Pilar Lima, ha exigit que el nou sistema vagi acompanyat d'una reforma fiscal i que compensi un deute històric ja "impagable". La seva companya d'Esquerra Unida, Estefania Blanes, ha demanat que els canvis en el criteri de la població ajustada no vagin "en contra" dels interessos valencians i que la negociació no es converteixi en una "batalla entre comunitats". A Ciutadans, la seva portaveu, Ruth Merino, ha insistit que "ja no valen més excuses ni retards" i ha exigit valentia al govern espanyol i que no tardi a convocar les comunitats autònomes.

Suport "sense fissures" de sindicats i empresaris a les al·legacions

Pel que fa als principals sindicats i empresaris, el secretari general d'UGT, Ismael Sáez, ha mostrat el seu suport "sense fissures" a les al·legacions i ha destacat que no sols se centren en la situació del País Valencià, sinó que proposen "un sistema més just". En la mateixa línia, la secretària general de CCOO, Ana García, s'ha felicitat pel fet que les constants reivindicacions de la plataforma hagin situat el debat en l'agenda política espanyol.

Finalment, des de la Confederació Empresarial Valenciana, el seu president, Salvador Navarro, ha destacat la unitat dels partits i la societat civil i ha insistit que la reforma inclogui tant el fons d'anivellament com la compensació del deute valencià vinculat a l'infrafinançament.

stats