Corrupció
País Valencià 08/03/2023

Camps descarrega en la direcció del PP estatal la decisió de contractar la Gürtel

L'expresident valencià nega haver ordenat que la Generalitat adjudiqués contractes a la trama corrupta

3 min
L'expresident valencià Francisco Camps a les portes de l'Audiència Nacional.

València"No sabia de l'existència de l'empresa Orange Market" fins que els mitjans de comunicació van informar sobre el cas Gürtel, "no era amic" d'Álvaro Pérez –l'exlíder de la xarxa corrupta al País Valencià– i, sobretot, "no" va ordenar que adjudiquessin a la trama un expositor a Fitur 2009. Aquest ha estat l'eix de la declaració de l'expresident de la Generalitat Valenciana Francisco Camps en el judici que ha d'esbrinar si l'excap del Consell va ordenar que l'administració autonòmica contractés la Gürtel per saldar part dels 800.000 euros que el Partit Popular autonòmic devia a l'empresa.

La d'aquest dimecres era la jornada més esperada del procés i, en gran manera, no ha defraudat les expectatives, atès l'habitual loquacitat de Camps. Una eloqüència, inclòs un estrany intercanvi de papers en el qual l'expresident i principal acusat de la causa era qui interpel·lava el ministeri fiscal, que ha propiciat que les preguntes de la Fiscalia hagin consumit tot el matí i això hagi obligat a posposar fins aquest dijous el torn de la defensa de l'excap del Consell.

En les seves respostes, l'exlíder del PP valencià ha reiterat que desconeixia que la trama mantenia contractes amb Generalitat, una circumstància que ha justificat perquè, segons l'exdirigent conservador, l'habitual és que el cap d'un executiu ignori a qui s'adjudiquen les obres i els serveis d'una administració. "Puc anar a la inauguració d'un hospital com el Dénia [que atén una població que supera els 175.000 habitants] i no saber quina empresa l'ha construït", ha posat com a exemple l'expresident. Aquest desconeixement l'excap del Consell l'ha ampliat a les qüestions orgàniques i ha afirmat que el disseny dels actes del PP autonòmic –tasca inicial d'Orange Market– el decidia el comitè nacional del partit, com correspon a una formació "centralitzada".

Pel que fa a la seva relació amb el Bigotes, Camps ha negat que fos d'amistat i l'ha restringit a l'àmbit "polític" i "professional". També ha dit que "no" va convidar l'exdirigent d'Orange Market a traslladar-se al País Valencià a fer negocis i que aquest "no" formava part del seu equip de treball. "Mai he pres un café amb Álvaro Pérez i mai ha vingut a ma casa", ha emfatitzat l'expresident valencià, que ha qualificat l'empresari de simple "tramoista dels actes del PP". Una fredor que contrasta amb el fet que l'excap del Consell acudís a la boda de Pérez i amb la familiaritat que traspuaven les ja famoses converses telefòniques on l'exlíder del PP valencià li va dir al Bigotes que "l'estimava" i que la seva relació que era "molt guai". Segons el polític conservador, va telefonar a Pérez només perquè l'hi "va demanar" Ricardo Costa, el seu aleshores número dos, i perquè el Bigotes havia organitzat un congrés "molt bonic".

Versions contraposades

El testimoni de Camps divergeix notablement del que va dir Álvaro Pérez, que durant la seva declaració va afirmar que tots dos tenien una relació molt estreta. "Jo li demanava a Paco Camps que m'ajudés i ell m'ajudava", va assegurar. Les paraules de Pérez van coincidir amb el testimoni ofert pel número dos de la Gürtel, Pablo Crespo, que va afirmar que la xarxa corrupta es va introduir al País Valencià gràcies a l'"estreta" relació i la "química" que va sorgir entre l'exdirigent conservador i el Bigotes. "[Álvaro Pérez] Va iniciar una molt bona relació" amb l'expresident, va coincidir a dir el capitost de la Gürtel, Francisco Correa, que va detallar que gràcies a aquesta amistat, Camps "va anar presentant" a l'empresari els altres càrrecs del partit i de l'administració valenciana.

Camps: "Perdó per la meva forma d'actuar"

Malgrat que l'expresident valencià s'enfronta a una petició de pena de fins a dos anys i mig de presó i deu anys d'inhabilitació per a càrrec públic, aquest dimecres Francisco Camps s'ha mostrat "feliç" d'intervenir en el judici i, en una mostra més de la seva incontinència verbal, ha interromput reiteradament la representant del ministeri fiscal fins al punt que el president del tribunal, José Antonio Mora Alarcón, li ha retret que hagi intentat "dirigir" l'interrogatori. Tant ha estat així que l'expresident valencià ha hagut de demanar perdó en diverses ocasions per la seva "forma d'actuar".

Es tracta d'un nou episodi en un judici marcat per altres sortides de to de l'excap del Consell, que, en jornades anteriors, ja es va enfrontar amb el líder de la Gürtel, Francisco Correa, a qui, al carrer, hauria titllat de "mentider" i "fill de puta" per haver declarat que el coneixia personalment i que la xarxa corrupta es va introduir al País Valencià gràcies a l'"estreta" relació que va sorgir entre l'exdirigent conservador i Álvaro Pérez. Una versió –recollida per l'agència Efe– que va ser rebaixada per Camps, que va negar els insults, però que sí que va admetre que li va dir que li volien "arruïnar la vida". Aquest dimecres el polític valencià ha insistit en el seu relat i ha assegurat que fins a la celebració del judici "no recorda" haver coincidit amb Correa i que no coneixia Pablo Crespo.

stats