Literatura

El ministeri de Cultura coimpulsarà la celebració de l'Any Estellés per suplir el buit del Consell i les Corts Valencianes

El govern espanyol se suma a la Profundació Vicent Andrés Estellés i a la Institució de les Lletres Catalanes

ARA
3 min
Carmina Andrés, filla del poeta valencià, Vicent Andrés Estellés, junt al ministre de Cultura, Ernest Urtasun.

ValènciaEl ministeri de Cultura ha presentat aquest dimecres el programa d'activitats amb el qual celebrarà el centenari del naixement del poeta valencià Vicent Andrés Estellés. L'acte, que s'ha dut a terme al Centre Octubre de Cultura Contemporània de València, ha comptat amb la presència del ministre Ernest Urtasun i de la presidenta del centenari i filla de l'escriptor, Carmina Andrés. La iniciativa desitja omplir el buit deixat pel Consell i les Corts Valencianes, que, de la mà del Partit Popular i Vox, han rebutjat commemorar l'efemèride. Les activitats se sumaran a les iniciatives ja previstes per la Profundació Vicent Andrés Estellés, impulsada per diferents entitats civils, i per l'Any Estellés que organitza la Institució de les Lletres Catalanes.

El programa d'actes del govern espanyol començarà aquest dijous, 21 de març, Dia de la Poesia, amb una lectura de versos d'Estellés i d'altres autors les vides i les obres dels quals també se celebren aquest any, com són Joan Salvat-Papasseit, Vicente Aleixandre i Rafael Alberti. El 27 de març, data en la qual es compleixen 31 anys de la defunció d'Estellés, tindrà lloc la taula redona Estellés per dins i per fora a la Biblioteca de l'Ateneu de Madrid. L'activitat, que serà difosa per internet, comptarà amb la participació dels escriptors Paco Cerdà i Puri Mascarell; el músic i biògraf d'Estellés, Pau Alabajos, i els poetes Àngels Gregori, Raquel Lanseros i Mario Obrero.

En col·laboració amb l'Ajuntament d'Oliva, els dies 12 i 13 d'abril el ministeri de Cultura durà a terme el festival Poefesta i un recital entorn d'Estellés, en el qual participaran Miren Agur Meabe, Manuel Forcano, Jaume Pérez Montaner, Yolanda Castaño, Berta Piñán, Marc Granell i Mario Obrero. També hi haurà un concert a càrrec de Martirio, Premio Nacional de músiques actuals 2016. A més, i amb l'ajuda de l'Ajuntament de Gandia, el 7 de juny es farà un recital poètic dedicat a l'autor en totes les llengües de l'Estat a càrrec de dones com Leire Bilbao, Àngels Gregori, Yolanda Castaño, Marta Mori i Rocío Acebal que es completarà amb un concert de Borja Penalba.

En el segon semestre de l'any, les activitats continuaran el 4 de setembre amb el dipòsit del llegat del poeta a La Caja de las Letras de l'Institut Cervantes. A més, en el marc de la Fira Internacional del Llibre de Guadalajara (Mèxic), de la qual Espanya és país convidat d'honor, el ministeri de Cultura i l'Associació d'Editorials del País Valencià han programat per al desembre un recital i un concert a càrrec de Pau Alabajos. Finalment, i amb l'objectiu de fomentar la lectura de l'obra de l'escriptor de Burjassot, el ministeri donarà suport a la creació del Club de Lectura Vicent Andrés Estellés a la Biblioteca Pública Municipal de l'Alfàs del Pi (Marina Baixa).

Suport a la iniciativa civil Cent d'Estellés

La promoció i difusió a l'exterior de l'obra d'Estellés serà un altre dels propòsits de la col·laboració del ministeri de Cultura al Cent d’Estellés. Per això, donarà a conèixer les diferents edicions de la seva obra en altres llengües, com és el cas de L’hotel París en anglès i alemany, o d'una antologia poètica en castellà. També impulsarà actes en fires internacionals del llibre i en universitats estrangeres, a més de promoure monogràfics en publicacions especialitzades en literatura i programes culturals de televisió en col·laboració amb RTVE.

Durant el seu parlament, Ernest Urtasun ha aplaudit la posada en marxa de la iniciativa civil Cent d’Estellés. En aquest sentit, el ministre de Cultura ha confirmat que el govern espanyol donarà suport a dues de les accions més rellevants que organitza la plataforma promotora de la celebració, la Profundació Vicent Andrés Estellés. Es tracta del concert central de l'aniversari, previst per al 7 de setembre a Burjassot; i, d'altra banda, la posada en marxa d'una web i la difusió de continguts a les xarxes socials. La plataforma està formada per més d'una desena d'associacions i entitats com Associació Cultural El Bassot, Acció Cultural del País Valencià, Associació Kulturcrítics del País Valencià, Col·lectiu Ovidi Montllor de Músiques del País Valencià, Escola Valenciana i Fundació Sambori, El Tempir d’Elx, Ateneu de Bétera, 1 Entre Tants, Associació Escriptors en Llengua Catalana i PEN Català.

stats