Cas Oltra
País Valencià 21/09/2022

Mónica Oltra assegura al jutge que durant dos anys va desconèixer la investigació interna oberta pels abusos del seu exmarit

L'exvicepresidenta valenciana defensa que ella sempre es va mantenir al marge de les actuacions del seu departament en el cas de la seva exparella

4 min
L'exvicepresidenta valenciana Mónica Oltra a les portes de la Ciutat de la Justícia de València acompanyada d'un dels seus advocats.

ValènciaL'exvicepresidenta de la Generalitat Valenciana Mónica Oltra va negar davant el jutge haver donat cap instrucció als treballadors del seu departament sobre la investigació interna feta per la conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives en relació amb el cas dels abusos del seu exmarit, Luis Eduardo Icardi, a una menor tutelada. En concret, i segons la transcripció de l'interrogatori al qual ha tingut accés l'ARA, Oltra va assegurar que no es va interessar per l'expedient fins al 2020, quan el cas va ser jutjat per primera vegada. És a dir, més de dos anys després de conèixer els fets arran de l'arribada d'una citació judicial per a Icardi al domicili que compartien, tot i que la parella estava en fase de separació. Durant la seva declaració, la dirigent de Compromís va insistir que, en tot moment, ella es va mantenir al marge de les actuacions del seu departament i va explicar que ja l'inici del seu mandat va signar un document on es comprometia a abstenir-se de les decisions que afectessin el centre de menors on treballava el seu marit.

En l'interrogatori celebrat dilluns, en el qual Oltra va declarar com a imputada, el fiscal Jaime Cussac va preguntar a la també exconsellera d'Igualtat i Polítiques Inclusives si sabia de qui havia sigut la idea que s'iniciés l'expedient –que el jutge instructor Vicente Ríos considera una investigació "paral·lela" dirigida a desautoritzar la versió de la víctima– un cop el cas ja estava judicialitzat. En la seva resposta, Mónica Oltra va manifestar que no ho va saber fins que ho va explicar recentment un dels seus alts càrrecs. "Ara sé que va partir de la directora general –Rosa Molero–", va afirmar.

Segons la versió que ha relatat al jutge, després de conèixer els fets el 4 d'agost del 2017, Oltra es va posar en contacte amb el seu cap de gabinet, Miquel Real, per demanar-li que s'informés sobre el que havia passat. "Jo vaig demanar que recopilés informació i que mirés si algú a la conselleria en sabia alguna cosa", va explicar. Preguntada sobre què va fer durant els dies posteriors, l’exvicepresidenta va afirmar que va estar a l'hospital acompanyant un dels seus fills, a qui havien diagnosticat apendicitis. La dirigent de Compromís va afegir que el seu cap de gabinet li va dir que se centrés en el seu fill i que les actuacions tècniques s’estaven duent a terme i "estaven en les mans corresponents". D’aquesta manera, després de parlar amb Real, Oltra defensa que ja no va tenir coneixement "de cap fet".

En la mateixa línia, i qüestionada sobre el motiu pel qual el 7 de març passat es va contradir a l'assegurar als mitjans de comunicació que havia sigut ella qui havia ordenat a la directora general que obrís l'expedient informatiu, Oltra va dir que aquelles paraules van ser conseqüència d"'un esclat emocional". "El dia previ s'havia produït la imputació de cinc persones, inclosa la directora general, i el meu fill em va preguntar quan va sentir la notícia a la ràdio si aquelles persones no eren companyes meves i si no tenien família. Em va preguntar si aquelles famílies no devien estar patint també. Va ser un moment d'alta tensió emocional. Va ser la meva manera de desfogar-me", va assegurar davant el jutge.

Igualment, al ser preguntada sobre per què els fets no van ser posats en coneixement de la Fiscalia de Menors, la dirigent de Compromís va assegurar que els treballadors de l'administració devien seguir "uns procediments basats en la bona fe, segons el seu parer, d'acord amb una instrucció de setembre del 2017". Qüestionada també sobre quina va ser la raó per la qual, existint ja un procés penal en marxa, un tècnic de la conselleria va tornar a entrevistar la víctima, Oltra va respondre que ho desconeixia, però que sap que els funcionaris van treballar sense cap interferència, almenys provinent d'ella.

En un altre moment de l'interrogatori, el jutge va llegir a l'exvicepresidenta valenciana un correu electrònic del 21 de febrer del 2017 entre una tècnica de la conselleria i la directora del centre de menors on es va produir l'abús. En el document, la treballadora explicava a la segona que havia parlat "amb Paco [el seu superio] amb total discreció" i que havien considerat que el millor era que entrevistés la noia "la psicòloga de la secció" i depèn [del resultat] de la conversa derivarien el cas a l'Institut Espill [empresa independent especialitzada en la investigació d'aquests fets] o ja veurien què feien. Després de la lectura del text, Ríos va preguntar a la dirigent de Compromís per què el treballador va posar l'accent en l'expressió "amb total discreció", cosa a la qual Oltra va respondre que "els tècnics treballen segons el seu parer i sense interferències".

Finalment, l'exconsellera també va assegurar que no es va assabentar que el seu exmarit –amb qui la relació s'hauria trencat l'estiu del 2016 tot i mantenir la convivència fins al setembre del 2017– havia sigut apartat del centre de menors concertat on treballava entre el 20 de febrer i el 12 de març del 2017 –el primer període durant el qual es van investigar els abusos, que haurien tingut lloc entre desembre del 2016 i febrer del 2017– a causa de la intensa agenda de treball, i atès que durant aquell mes va haver de fer molts desplaçaments, entre ells, a Brussel·les i a Madrid. Segons Oltra, Icardi va justificar les lliurances afirmant que en el seu lloc de treball "li devien dies" de descans.

stats