País Valencià 10/06/2022

Mónica Oltra descarta dimitir pel cas d'abusos a una menor per part del seu exmarit

La dirigent de Compromís defensa que la seva "línia vermella és la veritat i la realitat"

Daniel Martín
3 min
La vicepresidenta del govern valencià, Mónica Oltra, aquest divendres durant la conferència de premsa posterior al ple del Consell.

ValènciaLa consellera d'Igualtat i Polítiques Inclusives del govern valencià, Mónica Oltra, descarta per ara dimitir. La negativa a deixar el càrrec de vicepresidenta, ja expressada repetidament durant les últimes setmanes, l'ha reiterada aquest matí en resposta a les preguntes dels periodistes durant la conferència de premsa posterior al ple del Consell. La Fiscalia Superior del País Valencià va donar aquest dijous suport a la petició del magistrat Vicente Ríos perquè el Tribunal Superior de Justícia del País Valencià assumeixi la investigació que pretén determinar si el departament que dirigeix la líder de Compromís va dificultar l'aclariment de l'abús a una menor tutelada pel seu exmarit, Luis Eduardo Ramírez.

En el seu escrit, la fiscal superior Teresa Gisbert va responsabilitzar Oltra de donar la directriu perquè el seu departament ocultés els abusos de Ramírez. Per a la vicepresidenta, la conclusió del ministeri fiscal és del tot errònia i, per això, no dimitirà. Així, en ser preguntada sobre si una possible imputació pot esdevenir una línia vermella que l'obligui a deixar l'executiu, ha assegurat que la seva "línia vermella és la veritat i la realitat, i la veritat és que cap d'aquestes persones hem fet res il·lícit ni deshonest".

Oltra ha rebutjat els raonaments de Gisbert, que en la seva resolució considera "ineludible qüestionar si va haver-hi una voluntat real d'aclarir aquests abusos", atès que la conselleria no va informar dels fets ni a la Policia, ni a la Fiscalia de Menors ni a l'administració de justícia" i que aquests només van transcendir quan la víctima els va explicar a uns policies, "més de quatre mesos després" d'haver-ho comunicat a una treballadora social. Segons Gisbert, es podria al·legar que algun funcionari, tècnic o psicòleg s'hagués equivocat. "Però tots?"

Xoc amb la Fiscal

Per a la fiscal, la voluntat de la conselleria semblava ser la de "deixar-ho córrer", una actitud, a parer seu, "incomprensible" i "estranya", que "passa a ser comprensible quan es descobreix que l'autor dels abusos denunciats era el marit" d'Oltra. És per això que afirma que hi ha "indicis rellevants" que l'actuació de la líder de Compromís pot ser constitutiva dels delictes de prevaricació, abandó de menors i omissió del deure de perseguir delictes.

Per a Oltra, el raonament del ministeri fiscal és "sorprenent" i va en la direcció equivocada. "Si per a la Fiscalia la veritat de 13 persones [alts càrrecs de la conselleria i treballadors del centre on residia la menor] és inversemblant, en aquest país tenim un problema. Quan la veritat es converteix en increïble, és que aquest país té un problema", ha defensat la també portaveu de l'executiu valencià". "En comptes de pensar que hi ha una gran conspiració, què tal si concloem el més senzill, que és que no es van equivocar?", ha reclamat la vicepresidenta i consellera. Oltra no ha estat preguntada pel retard en comunicar els fets, ja que fa mesos que va admetre l'errada del sistema de protecció per no haver informat automàticament del cas a la Fiscalia i el va atribuir a un protocol heretat de l'etapa de govern del Partit Popular que ja s'ha esmenat.

A diferència de la contundència expressada per Oltra, el cap del Consell, Ximo Puig, ha evitat valorar l'escrit del ministeri fiscal i la situació processal de la seva número dos. Així, aquest matí, i en ser preguntat pels periodistes en una visita a la factoria Ford d'Almussafes, s'ha limitat a manifestar el seu "respecte absolut a la justícia".

stats