Pactes de govern
País Valencià 14/07/2023

El PP també governarà la Diputació de València

La formació conservadora dirigirà les vuit principals institucions del País Valencià

Ara
2 min
El nou president de la Diputació de València, el dirigent del PP, Vicent Mompó, rep la vara de comandament de la institució provincial del seu predecessor, Toni Gaspar.

ValènciaEl Partit Popular també governarà la Diputació de València després que el PSPV i Compromís no hagin aconseguit convèncer la formació comarcal Ens Uneix perquè donés suport al candidat socialista i alcalde de Mislata (Horta), Carlos Fernández Bielsa.

La votació suposa una nova victòria del PP, que aquest 2023 assoleix el poder a les vuit grans institucions del País Valencià després d'aconseguir encapçalar la Generalitat, les tres diputacions i els quatre principals ajuntaments: Alacant, Castelló de la Plana, Elx i València. En alguns casos, en coalició amb Vox.

La manca d'acord del PSPV i Compromís amb Ens Uneix ha provocat que el partit de la Vall d'Albaida hagi donat suport a la seva única diputada, Natàlia Enguix, i que, en conseqüència, la candidatura guanyadora hagi estat la llista més votada a les eleccions del passat 28 de maig, la del popular Vicent Mompó. Ens Uneix tenia la clau del desempat entre el bloc progressista (socialistes i Compromís) i el conservador (PP i Vox), ja que tots dos sumen 15 diputats.

En un breu comunicat, Ens Uneix ha defensat que no podia deixar el govern de la Diputació de València "en mans d'un PSPV dispers i amb lluites internes". També ha afirmat que "fins a última hora" han intentat arribar a un acord de progrés, però que "els obstacles constants del partit de Ximo Puig ho han impedit".

La negativa d'Ens Uneix a investir Bielsa s'explica en gran part per la mala relació que manté el líder del partit de la Vall d'Albaida i alcalde d'Ontinyent, Jorge Rodríguez, amb l'actual direcció del PSPV després que el 2018 fos apartat del partit pel seu processament en el cas Alqueria, quan va ser acusat de simular contractes d'alta direcció amb l'objectiu de beneficiar càrrecs socialistes i de Compromís. Tot i que recentment va ser absolt, la Fiscalia Anticorrupció ha reclamat repetir el judici.

El candidat socialista a presidir la Diputació de València i alcalde de Mislata (l'Horta), Carlos Fernández Bielsa.
Natàlia Enguix, diputada d'Ens Uneix a la Diputació de València, en un moment del ple de la corporació provincial.
L'alcalde d'Ontinyent i dirigent del partit Ens Uneix en una imatge d'arxiu.
stats