País Valencià 17/01/2024

Vox veta dues revistes al municipi valencià de Montserrat perquè "promocionen els Països Catalans"

L'ajuntament ha cancel·lat les subscripcions de la revista 'Saó' i la publicació infantil 'Camacuc'

2 min
Alguns dels ciutadans que han participat en la concentració convocada a Borriana per denunciar el veto a les revistes en català.

València"Promocionen els Països Catalans'. Aquesta ha estat la raó que ha esgrimit el regidor de Cultura de l'Ajuntament de Montserrat (Ribera Alta) i dirigent de Vox, Juan José Rández Martínez, per justificar el veto a la revista Saó, la degana del País Valencià, i a la publicació infantil Camacuc.

La decisió se suma als ja coneguts vetos de l'Ajuntament de Borriana a les revistes en català Llengua NacionalCavall FortEl Temps, Camacuc Enderrock, i el de l'Ajuntament de Torrent a Camacuc. A més, a Torrent el Partit Popular i Vox van canviar el nom de l'auditori municipal, que el 2016 s'havia batejat en honor al cofundador de l'històric grup de música folk Al Tall Vicent Torrent, i va passar a dir-se únicament Auditori Municipal.

Rández ha fet aquestes declaracions dimecres a À Punt després que el consistori informés en un breu comunicat que l'ordre de cancel·lació de la subscripció a les dues revistes l'havia donada la regidoria de Cultura, que dirigeix Vox. "No quadren amb la nostra manera de pensar i per això s'han anul·lat", ha detallat el dirigent ultra, que ha avançat la possible substitució de les subscripcions no renovades per altres publicacions "menys polítiques" que suposadament tracten "temes que interessen més al poble", com l'agricultura i les bandes de música.

En declaracions a l'ARA, el director de Saó, Vicent Boscà, ha acusat el regidor d'intentar tapar amb "tòpics com els dels Països Catalans i la llengua decisions tan poc demòcrates com censurar una publicació". "Volen amagar la seva irracionalitat i la seva por de la llibertat", ha emfatitzat el periodista, que també ha defensat que "els demòcrates coneixem molt bé què ve després que es comencin a prohibir revistes i a censurar llibres". En la mateixa línia, mitjançant una publicació a la xarxa social X Camacuc han subratllat "no entendre els arguments" de Vox, més encara quan es tracta d'una revista infantil.

Qui també s'hi ha pronunciat ha estat el ministre de Cultura, Ernest Urtasun, que ha qualificat la mesura d'una “forma moderna de censura”. Urtasun ha manifestat que "el ministeri de Cultura serà actiu en la defensa de la llengua”: “Mirarem cas per cas i els artistes que treballen en aquest país, particularment també els que treballen en llengües cooficials, saben que tindran el nostre suport”.

stats