País Valencià 10/07/2017

El govern valencià confia que el 'Projecte lingüístic de centre' li permeti salvar la suspensió del plurilingüisme

El document, que concreta l'aplicació de la norma, va ser elaborat per cada centre abans de la seva suspensió pel TSJ

Daniel Martín
2 min
Català a La Bressola
 El nord que no perd el sud

ValènciaEl 'Projecte lingüístic de centre' (PLC) és l'eix sobre el qual la conselleria d'Educació basarà les seves instruccions per acatar la suspensió cautelar del 'Programa plurilingüe enriquit dinàmic' determinada pel Tribunal Superior de Justícia (TSJ) del País Valencià. Així ho diu l'esborrany d'instruccions per al proper curs per a l'educació infantil i primària que demà dimarts la conselleria presentarà als sindicats docents en la reunió de la mesa sectorial. De fet, aquesta decisió concorda amb allò que va expressar la mateixa vicepresidenta i portaveu del govern valencià, Mónica Oltra, tot i que molt sintèticament, dies després de la suspensió de la norma. Oltra va assegurar que, en cas que el TSJ no esmenés la seva decisió –en aquell moment encara no s'havia desestimat el recurs de la Generalitat Valenciana contra la suspensió cautelar– s'aplicaria el PLC.

El PLC és el document que recull la concreció del programa lingüístic que aplica cada centre i inclou les decisions de l'equip docent sobre l'organització de l'ensenyament i l'ús de les llengües. És a dir, detalla com, cada centre, en funció de la seva realitat (competències lingüístiques de l'alumnat, capacitació del professorat, realitat social on s'inscriu) concreta l'ensenyament de les llengües, tant en la docència a les aules com en el conjunt de l'activitat del col·legi o institut. I entre les decisions pedagògiques que inclou també es troba el programa lingüístic escollit.

La clau de la tria d'aquest document és que el decret de plurilingüisme, ara suspès, contempla que els centres educatius d'infantil i primària havien de presentar la seva proposta de projecte lingüístic de centre abans del 15 de març del 2017, i, per tant, amb el decret de plurilingüisme, ara suspès, vigent.

Esquema dels elements inclou el Projecte Lingüístic de Centre al País Valencià.

Informe de l'Advocacia de la Generalitat

La resolució del TSJ va fer que la conselleria d'Educació sol·licités a l'Advocacia de la Generalitat Valenciana que, a més del recurs de cassació, elaborés un informe jurídic per tal de delimitar les mesures que havia de dur a terme per complir la decisió del tribunal, així com sobre les instruccions per a l'inici de curs.

En les instruccions, que inclouen altres aspectes a banda del model lingüístic, i en compliment de la suspensió cautelar, no es fa cap referència al decret de plurilingüisme, tal com s'han esforçat a destacar des de la conselleria d'Educació.

Un cop debatudes a la mesa sectorial, les instruccions seran enviades aquesta setmana als centres educatius.

Decret de plurilingüisme

stats