Política

El valencianisme celebra l'Aplec del Puig amb el repte de plantar cara al govern PP-Vox

La trobada nacionalista, que arriba a la 64a edició, es produeix 108 anys després de la primera

Ara
2 min
L'actual diputada de Compromís Àgueda Micó participant en l'edició de 2022 de l'Aplec del Puig.

ValènciaEl valencianisme no té només el 9 d'Octubre com a esdeveniment reivindicatiu. L'Aplec del Puig, celebrat en aquesta localitat de l'Horta Nord, reuneix cada darrer diumenge d'octubre els distints sectors valencianistes, que s'apleguen al voltant del monestir en el qual Jaume I va donar per finalitzada la conquesta de València i la fundació d'un nou regne que durant les següents dècades s'ampliaria cap al sud. Tant l'esplanada del monestir que acull la localitat, una icona històrica dintre de la litúrgia clàssica del valencianisme, com la denominada muntanyeta de la Patà, han estat els dos escenaris predilectes per a una jornada de reivindicació nacional valenciana.

El 64é Aplec del Puig arriba en un context difícil per al valencianisme, amb la perspectiva de quatre anys de govern de PP i Vox a la Generalitat, i amb el repte de definir estratègies per plantar cara a la dreta. Amb aquest objectiu, les entitats i el conjunt de la societat civil s'han reorganitzat a partir d'una Comissió Plural amb la ferma voluntat de mostrar que "el futur del País Valencià passa per, des de posicions complementàries, ser un projecte de país que vagi molt més enllà del que s'ha plantejat fins ara", segons afirma el manifest que han fet públic. 

Cartell del 64é Aplec del Puig.

Per tant, la Comissió Aplec del Puig estarà formada pel Bloc d'Estudiants Agermanats, Bloc i País (corrent sobiranista de Més-Compromís), Decidim, Escola Valenciana, Esquerra Republicana del País Valencià, Intersindical Valenciana, el Jovent Republicà, Plataforma per la Llengua i Poble Lliure, i fa una crida a totes les persones i entitats sobiranistes: "El valencianisme serà plural o no serà".

La jornada reivindicativa començarà a les 10 del matí, amb un esmorzar i una fira de les entitats a la Muntanyeta, i continuarà amb la jornada política de les 11 h: l'acte amb els parlaments del conjunt dels membres de la comissió.

stats