Pirineus 19/11/2020

Detenen un funcionari del Conselh Generau d'Aran per la mort de l'os Cachou

El Conselh mostra "màxim respecte al procediment judicial obert i a la presumpció d'innocència"

Acn
2 min
Imatge de l'os Cachou mort. / CGA

Vielha e MijaranEls Mossos d'Esquadra van detenir dimecres a la tarda una persona per estar, suposadament implicada amb la mort de Cachou, segons ha pogut confirmar l'ACN. Es tractaria d'un funcionari de Medi Ambient del Conselh Generau d'Aran, segons ha avançat TV3. La jutgessa de Vielha va decretar el secret d'actuacions del cas al mes de maig. Entitats ecologistes van considerar poc creïbles les causes oficials de la mort d'aquest plantígrad que va ser trobat sense vida el 9 d'abril i van demanar saber el resultat de la necròpsia perquè sospiten que hauria pogut ser enverinat.

Els primers resultats de la necròpsia de l'os Cachou, trobat mort el 9 d'abril en un indret de difícil accés de Les (Val d'Aran), apunten a "una agressió produïda molt probablement per un altre os i una posterior caiguda d'uns 40 metres per un terreny molt abrupte", segons va comunicar el Conselh Generau d'Aran. Són les conclusions preliminars de la necròpsia del Servei d'Ecopatologia de Fauna Salvatge de la UAB i l'acta de recollida del cadàver.

Durant l'examen de la necròpsia es va constatar que l'animal presentava "ferides perforants amb hemorràgies al costat esquerre del cap (per sota de l'orella i coll proximal), que corresponien a ferides ante mortem". En tractar-se d'un mascle adult, es dedueix que només un altre os pot causar-li aquestes lesions, segons indica l'informe.

Tot i aquesta versió oficial sobre la possible causa de la mort de Cachou, entitats ecologistes en van discrepar i sospitar que podria haver estat enverinat. En aquest sentit, la Fundació Oso Pardo va assenyalar que la mort d'aquest exemplar no s'aclarirà amb especulacions i que només es pot analitzar amb els resultats de la necròpsia completa. Uns resultats als quals ara no es pot, de moment, accedir, per la decisió adoptada per la jutgessa.

Reacció del Conselh Generau d'Aran

Davant d'aquestes informacions, el Conselh Generau d'Aran ha emès un comunicat on ha volgut mostrar "el seu màxim respecte al procediment judicial obert i a la presumpció d'innocència de la persona implicada". A més, indica que "ha estat des del primer moment el precursor de la investigació a fi d'aclarir la mort de l'os, encomanant a la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) la necròpsia i posant el cas en mans del jutjat i dels grups d'investigació corresponents". Finalment, s'ha remès a les notes de premsa publicades a l'abril i ha remarcat que "la discreció que requereix una investigació d'aquest tipus i el secret de sumari obliguen a donar compliment al procediment judicial obert".

stats