Política 09/09/2013

Rubalcaba alerta Mas i Rajoy que l'encaix català no es resol "mirant a una altra banda" ni "parlant en secret per guanyar temps"

El secretari general del PSOE reitera la seva aposta per una reforma parcial de la Constitució que prengui exemple del sistema alemany i austríac

Acn
2 min

MadridEl secretari general del PSOE, Alfredo Pérez Rubalcaba, considera positiu que el president de la Generalitat, Artur Mas, i el president del govern espanyol, Mariano Rajoy, mantinguin contactes després "d'un any perdut", malgrat que ha censurat que ho facin "tan en secret que no ens assabentem de res del que diuen", perquè "el que diuen, pacten o acorden −i sembla que estan parlant del finançament autonòmic− té a veure amb la resta".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Amb tot, segons Rubalcaba, els "problemes" entre Catalunya i Espanya "no es resolen mirant cap a una altra banda ni parlant en secret per guanyar temps, que és el que crec que volen els dos", sinó "afrontant el tema de la Constitució".

El líder del PSOE ha fet aquestes manifestacions durant una entrevista al programa d'Ana Rosa Quintana a Telecinco, on ha admès que el PSOE no participa d'aquests contactes entre els màxims representants dels governs català i espanyol.

"Puc trucar-los als dos i dir-los que hi vull ser", ha dit, però "he parlat amb Mariano Rajoy i amb Artur Mas sobre el tema i els correspon parlar a ells, i em sembla bé que ho facin".

Acusa Mas i Rajoy de voler "guanyar temps"

Un cop més, ha apostat per una reforma parcial de la Constitució −"obrir-la sencera seria un disbarat"− que prendria exemples del sistema alemany i austríac. Segons ha apuntat, permetria solucionar "el problema" que suposa el fet que a l'Estat hi hagi "qui vol marxar" i altres que aposten pel vell "centralisme".

"Tenim dos problemes, i aquests dos problemes no es resolen mirant cap a una altra banda ni parlant en secret molt de temps per guanyar temps −que és el que crec que volen els dos−, sinó afrontant un tema que és el de la nostra Constitució", ha dit.

Segons Rubalcaba, cal "trobar una sortida" al "malestar" a Catalunya que "ens pot agradar més o menys, però és allà". En aquest sentit, ha afirmat que els que "volem que Catalunya segueixi formant part d'Espanya han d'abordar aquestes coses de cara, parlant i amb temps".

El líder del PSOE també ha assegurat que després d'anys en què el PSC ha representat aquest malestar de Catalunya amb la resta d'Espanya els dos partits "han arreglat" les seves discrepàncies d'acord amb el projecte federalista.

"En aquest viatge i en aquesta obertura de la Constitució és on hem de resoldre aquest problema de Catalunya que existeix i que no podem negar, perquè quan hi ha molta gent que et diu que les coses no van bé, el que no pot fer un polític és esperar a veure si escampa", ha dit.

stats