Política 03/11/2020

Amnistia Internacional torna a demanar la llibertat "immediata i incondicional" de Sànchez i Cuixart

Exigeix que moguin fitxa la Fiscalia del Constitucional, el govern espanyol i el Congrés

Quim Bertomeu
3 min
Jordi Cuixart i Jordi Sànchez ahir abans de declarar a l’Audiència Nacional, a Madrid.

BarcelonaEl 16 d'octubre es van complir tres anys de l'empresonament del president d'Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, i del que era president de l'ANC la tardor del 2017 i és l'actual secretari general de Junts, Jordi Sànchez. Coincidint amb aquest tercer aniversari, Amnistia Internacional ha tornat a reclamar aquest dimarts l'alliberament "immediat i incondicional" dels dos líders independentistes.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"Des de fa més de tres anys persisteix una situació d'injustícia contra Jordi Sànchez i Jordi Cuixart, que continuen a la presó tot i que mai no haurien d'haver estat empresonats", ha dit l'ONG a través d'un comunicat. Aquesta vegada Amnistia apel·la als tres poders de l'Estat: l'executiu, el legislatiu i el judicial. Pel que fa al judicial, considera que la Fiscalia del Tribunal Constitucional, aprofitant el recurs d'empara contra la sentència de l'1-O que han presentat tant Cuixart com Sànchez, hauria de demanar l'anul·lació de la condemna. Amnistia recorda que el 2019 ja va presentar un informe en què assegurava que aquella sentència, escudant-se en "la vaguetat" de la redacció del delicte de sedició al Codi Penal, vulnerava "el dret a la llibertat d'expressió i reunió pacífica de tots dos".

Amnistia també posa deures al govern espanyol i considera que hauria de tramitar l'indult per a tots dos. Admet que "no és la solució ideal" perquè "mai haurien d'haver anat a la presó" i suposaria "només el perdó de la pena però no del delicte", però ho considera una sortida a la situació de tots dos perquè permetria posar punt final a la "injustícia". Finalment l'ONG també formula una petició dirigida al Congrés, ja que creu que hauria d'emprendre "com més aviat millor" la reforma del delicte de sedició. Argumenta que tal com està formulat actualment "podria obrir la porta en un futur a un creixement de la criminalització" d'actes directament relacionats amb l'exercici pacífic de la llibertat d'expressió i el dret de reunió pacífica. El director d'Amnistia Internacional a Espanya, Esteban Beltrán, ha explicat que aquesta reforma –que el govern espanyol preveu però que encara no ha materialitzat– hauria de garantir que no s'imposen "penes desproporcionades a actes de desobediència civil pacífica, com ha passat en aquest cas".

Malgrat que Amnistia considera que Sànchez i Cuixart haurien de ser posats en llibertat de manera immediata i sense condicions, també reclama que se'ls torni a concedir, com a mínim, el tercer grau, que se'ls va retirar a finals de juliol. "Esperem que el Tribunal Suprem resolgui com més aviat millor la confirmació de la progressió de grau autoritzada per les autoritats penitenciàries catalanes", conclou Beltrán.

La petició de Sànchez i Cuixart

Tant Sànchez com Cuixart s'han fet ressò del posicionament d'Amnistia Internacional i han reclamat al govern espanyol que mogui fitxa. El primer, a través de Twitter, ha advertit Pedro Sánchez que "no s'hi val aplaudir" Amnistia quan fa posicionaments sobre Kuwait, Turquia i Colòmbia i, en canvi, fer-se "el sord" quan parla d'Espanya. "És una vergonya democràtica el contrast entre el que demana Amnistia Internacional i el que fa l'estat espanyol", ha exposat Cuixart. El president d'Òmnium també ha agraït el posicionament d’aquesta ONG i ha assegurat que "per a un pres polític, comptar amb el suport de l'organització pro drets humans més important del món és un privilegi". És almenys la quarta vegada que Amnistia demana l'alliberament dels dos líders independentistes. Com en les anteriors ocasions, aquest cop tampoc ha fet referència a la situació de la resta de presos polítics catalans.

stats