Política 12/12/2019

Sánchez accepta l'encàrrec del rei de ser investit i anuncia que trucarà a Torra en les pròximes setmanes

El PSOE busca un acord parlamentari amb Esquerra per no fracassar per tercer cop en sis mesos

Ot Serra / Germán Aranda
4 min
Pedro Sánchez, amb Felip VI

MadridL’encàrrec del rei a Pedro Sánchez perquè intenti aconseguir la investidura trencarà tabús i provocarà gestos que semblaven inassumibles. El ja oficial candidat a la presidència engegarà la setmana vinent una ronda de trucades a presidents autonòmics i parlarà per fi amb Quim Torra després d’un serial d’intents frustrats per part del president de la Generalitat. A més, seurà dilluns amb Pablo Casado i Inés Arrimadas -per separat- per reclamar-los el seu suport. Sánchez entoma el tràmit sense els vots garantits -només té assegurats els de PSOE, Unides Podem i Més País- i ahir va demanar “responsabilitat i altura de mires” a tots els partits, per bé que la pressió se situa sobre Esquerra.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

“L’orientació progressista” del govern de coalició i les negociacions avançades entre els socialistes i els republicans evidencien que la prioritat és que ERC sigui el soci definitiu per a la investidura, tot i que és necessària la concurrència d’algunes forces regionalistes minoritàries per guanyar la votació en segona volta. La número dos del PSOE, Adriana Lastra, es reunirà amb totes les formacions -també amb Bildu, Vox i la CUP- al llarg de la setmana vinent. Així que tot fa pensar que la investidura es retardarà al mes de gener sempre que no s’opti per l’estrany forat entre Nadal i Cap d’Any. L’èxit de les negociacions amb ERC podria influir en la data, tot i que l’acord que se’n derivi també pot afectar el posicionament dels partits petits, com el PRC o Coalició Canària. Sánchez va voler mantenir ahir la discreció i no va avançar quina fórmula de diàleg proposa amb Catalunya, però va deixar clar que serà “dins del marc constitucional”.

Pablo Iglesias tampoc va entrar en detalls i va acceptar l’escenari d’una investidura al gener, a diferència de Jaume Asens, que va ser qui va exercir més pressió perquè s’escurcin els terminis. Després de reclamar a PSOE i ERC que augmentin la freqüència de les seves reunions, va instar els republicans a conformar-se amb el compromís dels socialistes d’abordar el conflicte polític encara que no es concreti el mecanisme. “La taula de diàleg no pot ser un element de discrepància”, va manifestar ahir Asens, que va reconèixer que el PSOE pensa en un espai de partits validat pel Congrés i el Parlament, mentre que els independentistes reclamen la creació d’una taula específica entre governs que no sigui la Comissió Bilateral prevista a l’Estatut per abordar qüestions sectorials.

La petició d’investir Sánchez i deixar oberta la concreció sobre el diàleg Generalitat-Moncloa per després de la investidura va en sintonia amb l’opinió que Joan Tardà va expressar en una entrevista fa uns dies a El País, i Asens va manifestar que si fos per l’exlíder dels republicans a Madrid ja hi hauria acord. Tanmateix, encara és “lluny”, tal com va assegurar ahir el líder dels republicans al Parlament, Sergi Sabrià, que va insistir en la “bilateralitat” en el diàleg i les “garanties” per arribar a una solució política. Mentre Sabrià assegurava que ERC no té “pressa”, Asens sorprenia amb la urgència que reclamava al partit d’Oriol Junqueras i també a JxCat per abstenir-se. Fonts d’En Comú Podem donaven una clau important sobre aquesta celeritat i és la possibilitat que la mobilització de Tsunami Democràtic pel clàssic del 18 de desembre i l’ombra d’eleccions a Catalunya provoqui que als actors independentistes no els interessi segellar un pacte amb el PSOE.

La interpretació dels comuns és que ERC vol allargar les negociacions no només per esperar a la decisió de Luxemburg sobre la immunitat de Junqueras i al congrés del partit, sinó que també vol compartir amb JxCat el cost de pactar amb el PSOE. En aquest sentit, Laura Borràs va reivindicar la seva formació com un actor necessari en les negociacions i va afirmar que si de les converses amb els socialistes n’ha de resultar una negociació futura entre governs, “hi haurà de participar qui forma part del Govern”. Ara Torra podrà fer-se valer davant el mateix Sánchez.

Sense data per la investidura

La incògnita ara és quan es farà el ple d’investidura -ahir no es va fixar data i no hi ha un termini establert-. Mentrestant, les formacions de dreta malden per cridar l’atenció de Sánchez. Inés Arrimadas va insistir en un acord de PSOE, PP i Cs, però els dos destinataris de la proposta ho descarten. Pablo Casado va reiterar que no permetrà la investidura de Sánchez ni de cap altre candidat socialista. Per no ser acusat de passivitat davant el pacte de PSOE amb Podem i ERC, el líder del PP va suggerir fórmules imaginatives que l’impedeixin, sempre amb el PP fora de l’equació. Una d’elles passa per reeditar un pacte PSOE i Cs que busqui el suport de Podem com al 2016, i una altra implicaria un acord dels socialistes i Podem amb totes les formacions regionalistes no independentistes en què Cs i Navarra Suma s’abstinguessin. El focus, però, està sobre ERC.

stats