Política 17/07/2019

Asens diu que “ara per ara el més probable” és que votin en contra de la investidura de Sánchez

El portaveu d’En Comú Podem al Congrés confia a assolir un acord al setembre

Acn
2 min
Asens diu que “ara per ara el més probable” és que votin en contra de la investidura de Sánchez

BarcelonaEl portaveu d’En Comú Podem al Congrés, Jaume Asens, ha afirmat aquest dimecres a 'El matí de Catalunya Ràdio' que “ara per ara el més probable” és que el grup confederal de Podem voti ‘no’ a la investidura de Pedro Sánchez. Segons Asens, aquest ‘no’ “no serà la fi de res” perquè es tornaran a veure al setembre i hi haurà una nova oportunitat de tornar a “estendre la mà” i que el PSOE deixi de banda l’”arrogància”.

Ara, segons Asens, Podem ha fet un “acte de responsabilitat” intentant acordar la investidura, perquè una repetició electoral seria “dramàtica”. “Nosaltres volem ser la garantia que hi hagi un govern que dialogui amb Catalunya i no una paret com fins ara i som la garantia d’aquest govern”, ha dit.

Asens també ha fet referència a les apel·lacions del PSOE a l’actitud de Podem sobre Catalunya per justificar el rebuig de Sánchez a un govern de coalició. “És veritat que el PSOE ens acusa de ser condescendents amb l’independentisme, però no és una qüestió de condescendència, es confonen sempre, és una qüestió de conviccions democràtiques”. En aquest sentit ha afirmat que “evidentment” els comuns seguiran “anant a veure els presos polítics” i el llaç groc seguirà a la façana de l’Ajuntament de Barcelona.

En tot cas ha admès que no hi ha “línies vermelles infranquejables” i s’ha negat a plantejar l‘escenari d’una nova aplicació del 155 per part del govern de coalició. Segons Asens, aquest escenari “és una excusa” que utilitza el PSOE per tancar la porta al govern de coalició, però parteix d’una “hipòtesi inversemblant” i d’una estratègia de “gesticulació” per part dels socialistes. En tot cas, Asens ha admès que en un govern de Podem amb el PSOE la seva formació “acompanyaria” i seria “lleial” en concordança amb la seva força electoral.

Segons Asens, la negociació entre Podem i el PSOE “difícilment es pot trencar perquè no ha començat” i “el PSOE ha d’abandonar la política de trinxera i començar a fer política de veritat”. Sánchez, ha dit, “haurà de decidir si vol obeir la militància que li cridava «Amb Rivera no» o l’Ibex 35”. Segons Asens, a quatre dies de la investidura hi ha “contactes informals” amb el PSOE però “no sembla que vulguin cap mena d’acord”.

Pel que fa a l’alcaldessa de Madrid, Manuela Carmena, que aquest dimarts va apuntar que a l’Estat no hi ha “presos polítics”, Asens ha admès que les dues formacions discrepen sobre aquest punt. “Carmena és jutge, i com la seva associació de Jutges per a la Democràcia té una concepció molt diferent de la nostra, molt més legalista, però nosaltres entenem que utilitza un significat de pres polític que no és com el que utilitzem nosaltres, que és molt més ampli”.

stats