Política 11/12/2015

L'Audiència Nacional arxiva la denúncia contra Sant Cugat pel suport a la declaració rupturista

El jutge defensa que es tracta d'una qüestió de "llibertat ideològica". El ministre de Justícia ho rebat i recorda que es tracta d'una "resolució aprovada pels plens i que no és un exercici de llibertat d'expressió"

Mariona Ferrer I Fornells
2 min
Els diputats del Parlament, després de l'aprovació de la declaració d'inici del procés independentista / PERE VIRGILI

MadridCop de l'Audiència Nacional a l'estratègia del govern de Mariano Rajoy de portar als tribunals qualsevol pas endavant del procés. El jutge José de la Mata ha decidit arxivar la denúncia per rebel·lió i sedició presentada per la Fiscalia en contra de l'Ajuntament de Sant Cugat per haver donat suport a la declaració rupturista del Parlament. El jutge esgrimeix que el Tribunal Constitucional encara no havia emès la sentència que declarava inconstitucional la resolució quan Sant Cugat li va donar suport. A més, assenyala que li "sembla cridaner" que la Fiscalia no denunciï també ni els diputats ni les associacions civils que van impulsar la declaració de ruptura.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Però si a una idea s'aferra el jutge en la seva interlocutòria, és en el fet que la Constitució consagra "la més àmplia llibertat per a l'exposició i defensa públiques de qualsevol concepció ideològica, fins i tot les que pretenen la condició de comunitat nacional per a una determinada col·lectivitat".

Crítiques del ministre de Justícia

És a dir, defensa que el pas que va fer el ple de l'Ajuntament de Sant Cugat va ser un exercici de llibertat ideològica. Preguntat per aquesta interlocutòria durant la roda de premsa posterior al consell de ministres, el titular de Justícia, Rafael Català, ha volgut esmenar la decisió de l'Audiència Nacional. "Es tracta d'una resolució aprovada pels plens dels ajuntaments i no és un exercici de llibertat d'expressió, té conseqüències jurídiques", ha dit sense llegir-se la interlocutòria.

Amb tot, ha defensat que la decisió del jutge entre dins de les "regles del joc" després que la Fiscalia hagi fet la seva feina, "defensar l'interès general" i "considerar que una institució com és un ajuntament ha exercit una funció que el sobrepassa, que està per sobre del seu àmbit competencial".

Girona, la Seu d'Urgell, Igualada i Celrà també esperen resposta

Durant el ple del 16 de novembre, Sant Cugat va manifestar el suport i l'adhesió de l'Ajuntament a la resolució del Parlament per inicial el procés d'independència de Catalunya respecte l'estat espanyol. Ho va fer a través d'una moció de l'Associació de Municipis per la Independència (AMI) i de l'Associació Catalana de Municipis (ACM) que va presentar CiU -que governa a la ciutat-, la CUP i ERC. El PSC i ICV-EUiA van votar-hi en contra, mentre que C's i el PP van marxar del ple durant el debat.

Sant Cugat no és l'únic municipi denunciat per la Fiscalia per haver donat suport a la declaració. També estan a l'espera de resposta tant Girona com Celrà, la Seu d'Urgell i Igualada. Els ajuntaments d'aquestes cinc localitats van rebre el suport tant del Govern com de l'ACM en un acte al Palau de la Generalitat.

Interlocutòria de l'Audiència Nacional, que arxiva la denúncia contra l'Ajuntament de Sant Cugat (PDF)
stats