Política 18/04/2018

El primer diputat socialista que visita els presos

Carles Castillo va anar a veure Oriol Junqueras a Estremera l’1 de març i preveu tornar-hi al maig

Mireia Esteve
3 min
Carles Castillo es converteix en el primer diputat del PSC en visitar els presos independentistes

BarcelonaL’1 de març Carles Castillo es va convertir en el primer membre del PSC que va anar a visitar un dels presos polítics. Concretament, va anar a Estremera a veure Oriol Junqueras. Es va desmarcar, així, del posicionament oficial del partit que el mateix secretari socialista, Miquel Iceta, verbalitzava dies més tard. “No faré el que vostè em demana”, va respondre-li Iceta a la portaveu de JxCat, Elsa Artadi, en el ple posterior a la investidura fallida de Jordi Turull. Artadi li havia demanat -a part que reconegués que a l’Estat hi havia presos polítics i que participés en la taula contra la repressió proposada pel president del Parlament, Roger Torrent- que visités els líders independentistes a la presó. “Si vol l’hi acompanyo”, va oferir-se Artadi. La visita que Iceta va rebutjar, Castillo ja l’havia fet a principis de març -acompanyat d’un exdirigent socialista-, tal com va avançar ahir l’agència Efe.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Una visita que va ser estrictament a títol personal, segons fonts del partit, i que responia a raons “d’humanitat”, sobretot per la relació personal que hi havia entre Castillo -que va ser cap de llista dels socialistes per Tarragona a les eleccions del 2015- i Junqueras després de ser companys al Parlament en l’última legislatura. De fet, aquest és també l’argument que fan servir al partit per justificar aquesta visita. Fonts de la formació expliquen a l’ARA que Castillo va informar Miquel Iceta que tenia intenció de fer aquesta visita a Oriol Junqueras abans d’anar-hi. Segons les mateixes fonts, el primer secretari socialista no entra en “decisions personals” i insisteixen que els diputats i membres del partit no han de “demanar permís” ni tenen “l’obligació de comunicar totes les trobades” que siguin de caràcter personal. La posició del PSC, de fet, és idèntica a la que va expressar ahir el mateix secretari general del PSOE, Pedro Sánchez. “És un tema personal, no va ser ni en representació del PSC ni del PSOE”, va aclarir el líder socialista espanyol en una entrevista a La Sexta, en què va reiterar que la seva formació “respecta la feina dels jutges”. Les úniques aproximacions del PSC als presos continuen sent la trobada que hauria mantingut Miquel Iceta amb familiars dels presos fa unes setmanes -una trobada que des del partit continuen defensant però que els familiars neguen- i la petició de l’acostament dels líders independentistes empresonats traslladant-los a centres penitenciaris catalans. Iceta ho defensa per una qüestió “d’humanitat”.

Visita a Forcadell

En principi, la visita de l’1 de març no serà l’última, sinó que Carles Castillo té previst tornar a visitar Oriol Junqueras de cara al mes de maig. Aquesta vegada, a més, també ho aprofitaria per anar a veure l’expresidenta del Parlament, Carme Forcadell, a la presó on està tancada, Alcalá-Meco. Els gestos de Castillo amb els presos els comprenen i justifiquen altres membres del partit, com l’alcaldessa de l’Hospitalet de Llobregat, Núria Marín. En una entrevista a La Xarxa, la dirigent socialista va qualificar de “raonable i lògica” la visita del seu company, perquè els presos són “persones” més enllà de les “diferències ideològiques” que puguin tenir.

La primera visita d’un diputat socialista a un dels presos ha sigut ben rebuda per ERC. Però fonts consultades lamenten que la posició del partit no hagi canviat. “Agraïm el gest però el PSC continua ancorat al 155”, afirmen. Els socialistes segueixen fent equilibris per no avalar cap tesi independentista, però també per desmarcar-se del bloc del PP i Ciutadans.

stats