Política 30/05/2018

Collboni va visitar Joaquim Forn a Estremera dimecres passat

Fonts pròximes al dirigent socialista expliquen que va ser una visita "estrictament personal i privada"

Marc Toro / Mireia Esteve
2 min
Jaume Collboni, portaveu del PSC, aquest dilluns després de la reunió setmanal de l'executiva / ACN

BarcelonaEl cap de files del PSC a Barcelona, Jaume Collboni, va visitar dimecres passat l'exconseller d'Interior, Quim Forn, a la presó d'Estremera. Així ho han informat a l'ARA des de l'entorn de Forn i ho han confirmat fonts pròximes al dirigent socialista. Aquestes mateixes fonts expliquen que Collboni va anar a Estremera aprofitant un "viatge de caràcter privat" que tenia previst a Madrid i deixen clar que va ser una visita "estrictament personal i privada".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Més enllà de les discrepàncies polítiques amb Forn, remarquen les fonts, els dos polítics fa més de vint anys que es coneixen i en els últims temps havien coincidit a l’Ajuntament de Barcelona, motius pels quals Collboni va voler tenir la trobada amb el fins ara titular d'Interior. Collboni és, que hagi transcendit, el segon càrrec socialista que visita un pres polític, després que el diputat al Parlament Carles Castillo visités l'1 de març passat Oriol Junqueras a la mateixa presó d'Estremera, tal com va avançar l'agència Efe. Aquell cop la visita també va ser exclusivament a títol personal, segons va deixar clar Castillo i van reiterar les direccions del PSC i del PSOE.

El PSC s'assegura que dirigents del partit mantenen contacte amb presos i les seves famílies, si bé procuren fer-ho de manera discreta. La formació que lidera Miquel Iceta es manté inflexible de portes enfora amb la unilateralitat independentista i, malgrat trobar "desproporcionada" la presó preventiva per als líders del Procés, no considera que siguin presos polítics. El grup que lidera Collboni a l'Ajuntament de Barcelona, de fet, ha votat reiterats cops en contra de les mocions en suport als empresonats.

El dirigent socialista, a més, signava el passat febrer, com a secretari de política municipal del PSC, una correu electrònic en què es cridava a tots els regidors del partit a "contrarestar" les mocions sobre els presos que es presentessin a nivell local. El correu, avançat per l'ARA, també anava signat pel secretari d'organització dels socialistes, Salvador Illa, i adjuntava una moció redactada pel partit a presentar com a "rèplica" a les que presentessin els grups sobiranistes.

"És una moció que heu de retenir i només presentar-la com a rèplica a mocions del mateix contingut d’altres grups", explicaven Collboni i Illa al seu mail. La moció alternativa que van enviar no demanava l'excarceració dels presos, sinó tan sols el seu acostament a Catalunya. El text refermava la necessitat de "respectar la independència del poder judicial" afegia que cap dels empresonats "és un pres polític perquè Espanya és un estat que respecta la llibertat política i la separació de poders”.

stats