Política 23/06/2020

Torra convocarà partits i entitats independentistes abans de la taula de diàleg

ERC ho accepta però demana que l'ordre del dia inclogui més qüestions

Quim Bertomeu / Núria Orriols
4 min
Partits i entitats independentistes posaran l'autodeterminació com a condició per dialogar amb l'Estat

BarcelonaLa reactivació de la taula de diàleg entre la Generalitat i l'Estat és un dels principals fronts oberts entre les dues administracions, però també ho és entre els dos socis del govern català, JxCat i ERC, que no sempre s'han posat d'acord en quan i com cal tornar-la a posar en marxa. El president de la Generalitat, Quim Torra, ha donat senyals aquest dimarts de voler tornar a seure amb el govern espanyol, però hi ha posat una condició prèvia. Primer vol celebrar una cimera de partits i entitats independentistes per pactar què s'ha d'anar a fer en aquesta taula. ERC era més partidària d'activar-la com més aviat millor, però accepta el moviment del president. Tot i que amb matisos.

Fins ara la taula s'ha reunit una única vegada. Va ser el 26 de febrer a Madrid després de dos mesos d'estira-i-arronses entre la Generalitat i l'Estat i també entre JxCat i ERC. Aquell dia, Torra i el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, van pactar reunir-la un cop al mes. La pandèmia, però, va fer saltar tot l'esquema pels aires i la taula ha quedat en un calaix sense nova data. Ara Torra planteja que els partits i les entitats independentistes es trobin per consensuar com s'ha de reprendre el diàleg, ja que considera que el que és prioritari és parlar dels "continguts" de la taula, i no tant de les dates. El president de la Generalitat també vol veure si és possible recuperar "el clima de diàleg" amb el govern espanyol, tenint en compte les grans discrepàncies que ell i Sánchez han evidenciat durant els gairebé 100 dies d'estat d'alarma.

No serà la primera cimera preparatòria d'aquest tipus. Abans de la primera reunió de la taula el mes de febrer ja es va fer una cimera independentista per decidir què anar-hi a defensar i qui hi havia de participar. En aquell moment el consens va ser reclamar l'amnistia i l'autodeterminació, però la reunió va servir sobretot per evidenciar les diferències internes de l'independentisme entre els defensors del diàleg i els de la unilateralitat. A la trobada hi van ser JxCat, ERC, la CUP, Òmnium, l'ANC i el Consell per la República. No n'hi van haver més.

Aquest plantejament de Torra torna a topar amb la voluntat d'Esquerra, que volia reunir-se amb la Moncloa sense dilacions. De fet, el vicepresident i coordinador nacional d'ERC, Pere Aragonès, havia demanat fer-ho abans del 15 de juliol. Els republicans, però, han evitat polemitzar amb la idea de Torra i li compren la proposta, tot i que amb matisos. "Ens sembla bé", expliquen fonts republicanes del Govern, però li demanen al president que aquesta cimera no només serveixi per buscar un consens sobre la taula de diàleg, sinó també per a la resta "d'embats" que es preveuen d'aquí a la tardor. Això vol dir que Esquerra també vol que es parli, per exemple, de com reaccionar al Tribunal Suprem en cas que inhabiliti Torra definitivament i, per tant, abordar si cal plantejar un escenari electoral a Catalunya de cara a la tardor. "Volem una estratègia conjunta en molts més àmbits" i no només el de la taula de diàleg, resumeixen els republicans. Esquerra no tenia constància prèvia que Budó formularia aquesta proposta de fer una cimera.

Les friccions de sempre

El govern català s'ha resignat a viure en la divisió crònica fins al final del seus dies, ja sigui aquesta tardor o més endavant. La taula de diàleg n'és una prova, però també ho és la controvèrsia sobre si calen o no eleccions anticipades, i aquest dimarts s'ha tornat a escenificar. El nou portaveu adjunt d'ERC al Parlament, Josep Maria Jové, s'ha mostrat convençut en una entrevista a Catalunya Ràdio que el seu partit i JxCat seran capaços "conjuntament" de pactar quan s'ha de tornar a les urnes i ha assegurat que ja hi estava havent "converses". Budó ho ha negat: "No em consta que s'hagi acordat que es decidirà conjuntament la data de les eleccions". JxCat insisteix en la seva posició habitual: convocar eleccions és potestat exclusiva del president de la Generalitat i no cal que ho comparteixi amb ningú.

La partida de Madrid

I mentre a Catalunya es juga la partida entre JxCat i ERC sobre el diàleg, sobre les eleccions i sobre quasi cada tema que esclata en el debat polític, a Madrid se'n juga un altre entre ERC i el PSOE. La relació entre socialistes i republicans s'ha deteriorat per la decisió de Sánchez d'acostar-se a Ciutadans. Així es visualitzarà aquest dijous al Congrés quan Esquerra votarà que no al decret del govern espanyol que regularà la nova normalitat. Aquest dimarts la vicepresidenta primera del govern espanyol, Carmen Calvo, ha demanat als republicans que no promoguin "vetos creuats" amb Cs i acceptin que l'executiu central negociï amb els partits que calgui. "No és el moment d'estar més pendent de qui fa una proposta, en lloc de mirar la lletra", s'ha queixat la portaveu, María Jesús Montero, en la roda de premsa posterior al consell de ministres, informa Ot Serra. Esquerra, en canvi, insisteix que està disposada a emprendre noves negociacions amb el PSOE, però no a sortir a la foto de pactes on també hi sigui Ciutadans. Jové ha reiterat al govern espanyol que tindrà "problemes" si aspira a mantenir la geometria variable de voler pactar alhora amb Cs i ERC.

Molts fronts oberts a Catalunya i a Madrid que no serveixen encara per resoldre cap de les principals incògnites del moment polític: quan es tornarà a reunir la taula de diàleg, si Catalunya tornarà a celebrar eleccions més d'hora que tard i si el distanciament d'ERC i el PSOE és reconduïble.

stats