Política 17/07/2016

Defensa d'una Espanya plurinacional, no a la independència i un partit fort: el debat de candidats a dirigir Podem

Les llistes pilotades per Albano Dante Fachin, Jéssica Albiach, Raimundo Viejo, Óscar Guardingo i Rafael García contraposen programes a les primàries de la formació morada

Joan Serra Carné
4 min
El debat de candidats a les primàries de Podem ha comptat amb el protagonisme dels caps de llista i dels seus equips.

BarcelonaEls candidats a la secretaria general de Podem Catalunya estan immersos en la campanya de primàries. Aquest diumenge han exposat els seus programes en un debat a Barcelona –el segon dels tres que es faran en aquest procés electoral intern– que ha servit per visualitzar la coincidència de postulats en les grans qüestions que afecten la formació. Amb matisos, alguns de rellevants, els cinc candidats defensen un Podem "fort", sobirà respecte a la direcció estatal, que tingui un paper actiu en la creació d'un nou subjecte polític d'esquerres amb opcions de guanyar les pròximes eleccions al Parlament. Tots els aspirants a la secretaria general també advoquen per construir una Espanya plurinacional, basada en la "fraternitat" dels pobles, i rebutgen la via de la unilateralitat que plantegen les forces independentistes. En síntesi: sí al dret a decidir i no a la independència. Aquests són els posicionaments dels candidats a les primàries de la formació morada. En el debat coral, els caps de llistes –Albano Dante Fachin, Jéssica Albiach, Raimundo Viejo, Óscar Guardingo i Rafael García– han cedit protagonisme als integrants de les seves llistes.

Model d'estat i referèndum

Construir una alternativa al full de ruta independentista

Model d'estat, referèndum i futur escenari electoral a Catalunya. Els temes del primer dels blocs del debat ha permès visualitzar la voluntat dels aspirants a la secretaria general de construir un pla alternatiu al full de ruta independentista. La candidatura Fem Podem, liderada per Jéssica Albiach i Marc Bertomeu, ha exposat la necessitat de "construir una majoria capaç de ser alternativa de govern per trencar la batalla de trinxeres" en la qual està immersa, al seu parer, l'independentisme. "El projecte d'estat plurinacional és incompatible amb una separació de Catalunya", ha defensat Bertomeu. Impulsant el Canvi, la llista de Raimundo Viejo, ha afirmat que la política catalana "està en una situació de col·lapse" perquè el resultat del plebiscit del 27-S no va ser el que "esperava" Junts pel Sí i la CUP. "Davant del col·lapse del projecte independentista, defensem el dret a decidir i una Espanya plurinacional", ha afegit el diputat d'En Comú Podem al Congrés, partidari del no en un referèndum d'independència i de revisar el pacte del 1978 per edificar una Espanya federal. "Volem tant el dret a decidir com un no a la independència. L'unilateralisme no és la solució", ha recalcat.

La candidatura d'Albano Dante Fachin (Ho Podem tot) ha deixat en mans del diputat Joan Giner l'argumentació del programa en clau territorial. "La gent independentista necessita una sortida, i la solució és un referèndum vinculant", ha raonat Giner. "Han fet d'aquest tema una arma que ens pot ferir. El 27-S ho vam veure. Defensem el dret a decidir i un nou model d'estat", ha afegit, abans de subratllar que és imprescindible un "procés constituent" bastit per la ciutadania. La llista de Podem per guanyar Catalunya, encapçalada pel senador d'En Comú Podem Óscar Guardingo, ha subratllat l'aposta pel "catalanisme popular". "No entenem una Catalunya fora de l'estat espanyol", ha explicat Ana Aroca, de l'equip de Guardingo. El senador ha lamentat que Espanya tingui "la qüestió territorial mal resolta" perquè "no reconeix la plurinacionalitat de l'Estat". La cinquena candidatura, liderada per Rafael García, exmembre de la PAH, ha detallat que "la millor manera de contrarestar" l'independentisme és exigir "un referèndum amb una pregunta clara". "El nostre model és la república. Oblidem-nos d'aquesta Constitució, va ser un engany", ha afirmat amb vehemència.

La relació amb el Podem estatal

Una veu pròpia per decidir des de Catalunya

La manera d'articular la relació entre Podem Catalunya i la formació estatal, comandada per Pablo Iglesias, és un altre dels temes centrals de les primàries. Les candidatures comparteixen la defensa d'un subjecte jurídic propi, amb diferents sensibilitats en l'argumentari. Guardingo ha recalcat la voluntat de registrar al ministeri Podem com un partit d'arrel catalana que estableix un protocol de relacions amb les sigles estatals. El senador defensa que les "decisions es prenguin des de Catalunya" i que els inscrits de Catalunya tinguin la possibilitat de participar en els processos de debat del Podem estatal. Per a la candidatura de Viejo, el subjecte jurídic propi implica que les llistes i les confluències es decideixin des dels cercles catalans. Rafael García, com altres candidats, ha advocat per construir un subjecte polític "autònom" que doni poder als cercles.

Albiach, que com Guardingo formava part de la primera executiva del partit, ha demanat autonomia per negociar les confluències. "No pot ser que vinguin de Madrid a negociar", ha exposat la llista de la diputada al Parlament, coneixedora dels entrebancs viscuts en la construcció de Catalunya Sí que es Pot. La candidatura d'Albano Dante Fachin ha lamentat que fins ara "no hagi existit" una Assemblea Ciutadana a Catalunya com la que hi ha a l'Estat. "Des de Madrid no es pot construir un projecte guanyador a Catalunya", han recalcat els integrants de la llista Ho Podem tot. Tots els candidats han subratllat que no pertanyen a cap facció del partit i s'han desvinculat de referents estatals. També Raimundo Viejo, considerat el cap de llista més oficialista. "Per sort, som una organització plural. I la direcció estatal guarda neutralitat", ha insistit. El mateix punt de vista defensat per Guardingo.

La confluència amb Colau

Entesa per bastir un projecte guanyador sense dissoldre Podem

Un cop Podem hagi triat secretari o secretària general, el partit haurà d'iniciar les converses per construir un nou subjecte polític, tal com ha reclamat l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau. Tots els partits que han integrat En Comú Podem –una eina electoral formada per Barcelona en Comú, Podem, ICV, EUiA i Equo, i guanyadora de dues eleccions espanyoles a Catalunya– comparteixen la necessitat de materialitzar la confluència per aspirar a governar la Generalitat. Els candidats a dirigir Podem defensen la necessitat de la confluència però reivindiquen el capital que pot aportar el partit. "Confluència, sí; dissolució, no", ha expressat Albiach, que vol demanar l'aval de les bases per començar a negociar i validar el pacte amb els socis de l'esquerra alternativa. "El partit està en una situació delicada. Hem de construir un Podem fort i cohesionat abans d'anar a la confluència", ha dit la diputada. Albiach entén que no pot repetir-se un pacte com el de Catalunya Sí que es Pot i lamenta que a l'Ajuntament de Barcelona només hi hagi una regidora de Podem.

L'equip de Viejo ha afirmat que Podem ha de "pilotar" el procés de confluència, mentre que la candidatura de Fachin considera que el pacte per bastir un nou subjecte polític no s'ha de fer "per quotes" sinó d'acord amb el que decideixin "les bases". Guardingo ha argumentat que la millor manera d'aspirar a governar a Catalunya passa per "sumar" els diferents actius de l'esquerra alternativa i que Podem hi aporta el poder de les "classes populars".

stats