Política 20/09/2017

ERC, PDECat i En Comú Podem abandonen el Congrés amb indignació per l'operació de la Guàrdia Civil

Les tres formacions es plantegen no participar més en l'activitat parlamentària d'aquest dimecres

Ot Serra
3 min
El portaveu d'ERC al Congrés Gabriel Rufián, aplaudint en el moment que el seu grup abandona l'hemicicle

MadridIndignació a ERC, PDECat i En Comú Podem per la macrooperació de la Guàrdia Civil a diferents departaments de la Generalitat. Les cares de seriositat de Gabriel Rufián, Xavier Domènech o Carles Campuzano a primera hora del matí abans de començar la sessió de control a Mariano Rajoy han sigut el precedent del que ha vingut després: els tres grups han interpel·lat el president espanyol sobre la situació a Catalunya i, en acabat, han abandonat l'hemicicle.

Rufián ha sortit de la cambra amb pas ferm, i ha sigut la diputada Esther Capella qui s'ha aturat a atendre els mitjans: "Es tracta d'una fallida de l'estat de dret des del mateix govern espanyol", ha assenyalat la republicana en referència a la intervenció del cos militar en diferents institucions catalanes. "Preguntem-nos per la malversació de fons públics que es pot estar produint amb aquest desplegament policial i judicial", ha continuat. Encara en calent, Capella ha anunciat que el seu grup parlamentari haurà de decidir si torna a participar aquest dimecres en l'activitat parlamentària prevista al Congrés, inclòs el ple i algunes comissions. En qualsevol cas, ha assegurat que ERC "defensarà els catalans i els drets de tots els espanyols fins a l'últim minut".

El grup parlamentari del PDECat, en roda de premsa al Congrés

En la mateixa línia, el PDECat ha subratllat que meditarà en els pròxims minuts si pren part de les comissions que s'han de desenvolupar durant la jornada. Els diputats demòcrates han comparegut en roda de premsa i el seu portaveu, Carles Campuzano, ha denunciat "l'ocupació 'de facto' de la Generalitat" per part de la Guàrdia Civil. A més, el representant del PDECat ha avisat Rajoy i el fiscal general de l'Estat, José Manuel Maza: "No són conscients de les ferides que provocarà a la societat catalana aquest intent d'humiliació". A més, Campuzano ha advertit que s'han "creuat tots els límits que fan possible" trobar acords en un futur.

"És molt greu que hi hagi presos polítics"

La confluència catalana de l'espai de l'esquerra alternativa, En Comú Podem, també ha decidit abandonar el ple i ha comparegut en roda de premsa. El seu portaveu, Xavier Domènech, ha deixat clar que "s'han creuat totes les línies vermelles" i que cal una resposta "serena però ferma". En aquest sentit, Domènech ha obert la possibilitat que els representants dels comuns al Congrés es desplacin aquest mateix dimecres a Barcelona com a mostra de rebuig a l'actuació de la Guàrdia Civil. El grup confederal d'Units Podem i les seves confluències s'han concentrat a un quart d'una del migdia a la Porta dels Lleons del Congrés i han exhibit cartells on es podia llegir: "Detencions no, democràcia sí", un lema que les desenes de manifestants que han presenciat la mobilització han proclamat amb veu alta.

Diputats del grup confederal d'Units Podem i les confluències a les portes del Congrés

El secretari general de Podem, Pablo Iglesias, també ha lamentat l'actuació del cos policial i ha expressat que "és molt greu que hi hagi presos polítics" a l'estat espanyol. En declaracions als mitjans abans d'entrar al ple, Iglesias ha confirmat que l'assemblea de càrrecs electes per donar resposta a l'actuació del govern del PP i els òrgans judicials tindrà lloc aquest diumenge a Saragossa. Segons ha anunciat el líder de la formació lila, ERC, PDECat i el PNB ja han confirmat la seva assistència.

stats