18/08/2019

Enrique López confirma en diferit la seva relació amb el PP

3 min
Enrique López confirma en diferit la seva relació amb el PP

PeriodistaEl president del PP, Pablo Casado, ha escollit el magistrat Enrique López per ocupar el càrrec de conseller de Justícia del nou govern d’Isabel Díaz Ayuso. Precisament, a mitjans de juliol, el Tribunal Suprem havia anul·lat el seu nomenament a la sala d’apel·lacions de l’Audiència Nacional.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Enrique López, que estava a punt de fitxar per un bufet d’advocats de Madrid -segons fonts consultades per l’ARA-, confirma ara en diferit, amb aquest nomenament, les seves estretes relacions amb el PP, que van provocar que fos recusat i separat, el 2015 i 2016, dels tribunals encarregats d’enjudiciar quatre peces del cas Gürtel. Entre aquestes peces hi havia la del 1999-2005, que, al condemnar el PP com a partícip a títol lucratiu, va provocar la moció de censura que el 2018 va tombar el govern de Mariano Rajoy.

López va ser recusat en aquella peça el 30 d’octubre del 2015. Catorze de divuit magistrats, incloent-hi en la votació final el president de la sala penal i actual ministre de l’Interior, Fernando Grande-Marlaska, van donar suport a la recusació basada en una falta d’aparença d’imparcialitat del magistrat per les seves relacions amb el PP. Els catorze jutges van considerar que López havia sigut nomenant a proposta del PP vocal del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) l’any 2001, càrrec que va exercir fins al 2008. Així mateix, es va tenir en compte que havia intervingut en dues taules rodones celebrades a les conferències polítiques del PP sobre el model d’Estat els anys 2006 i 2007 i que, poc després, el 2008, havia sigut proposat pels grups parlamentaris del PP a diversos parlaments autonòmics com a candidat a magistrat del Tribunal Constitucional. La seva candidatura, per exemple, va ser votada a l’assemblea legislativa de Madrid per dos acusats en el cas Gürtel, els diputats Alberto López Viejo i Carlos Clemente Aguado. I el 2010 el grup del PP va recórrer la decisió de la mesa del Senat de rebutjar la candidatura de López.

13.102 euros de FAES

Els magistrats de la sala penal també van valorar dos aspectes més a l’hora d’estimar la recusació. En primer lloc, que López va ser nomenat magistrat del Tribunal Constitucional pel govern espanyol el 2013, quan Mariano Rajoy era president. La candidatura de López va rebre el suport d’Ana Mato, ministra de Salut, en qualitat d’integrant del govern, i Mato era acusada de ser partícip a títol lucratiu a la Gürtel. I, en segon lloc, van considerar el fet que López hagués participat en 68 seminaris de la fundació FAES des del juny del 2003 fins al febrer del 2015. Va ser ponent en quatre de les activitats i coordinador en una, i a la resta hi va intervenir com a assistent. Per assistir a ponències, coordinar-ne i presentar-ne va percebre remuneracions que van ascendir a 13.102,37 euros.

López va poder evitar la recusació però es va resistir a abstenir-se davant d’aquestes evidències que il·lustraven la falta d’aparença d’imparcialitat com a membre del tribunal. A les seves al·legacions, López va assenyalar que no hi havia cap causa legal per apartar-se del tribunal i va recordar que l’abstenció injustificada està qualificada com a infracció greu en la llei orgànica del poder judicial. Així mateix, va advertir que “mai” havia ocupat cap càrrec sota la disciplina del PP i va recordar que tampoc havia sigut nomenat ministre, secretari d’estat, subsecretari o director general, així com tampoc havia ocupat un escó com a diputat o senador. “No tinc cap altre interès que no sigui la recta aplicació de la norma”, va concloure.

Finalment ho ha aconseguit. López ha obtingut el nomenament que el 2015 trobava a faltar en les seves al·legacions. Serà conseller de Justícia, un càrrec pel qual dos dels seus antecessors estan imputats: Alfredo Prada (2003-2008) i Francisco Granados (2008-2011). El magistrat es fa càrrec de la conselleria de Justícia en un moment especialment delicat, quan el jutge Manuel García-Castellón s’afanya a citar a finals d’agost i principis de setembre més de trenta imputats en operacions de finançament presumptament irregular del PP de Madrid, entre els quals hi ha Esperanza Aguirre, Cristina Cifuentes, Juan José Güemes, Manuel Lamela i el que va ser gerent del PP de Madrid, Beltrán Gutiérrez Moliner.

stats