Política 14/05/2019

Ernest Maragall no descarta l'expropiació per convertir els pisos turístics il·legals en habitatges de lloguer

L'alcaldable d'ERC també planteja una nova taxa turística que pugui arribar als 10 euros per nit

Aleix Moldes
2 min
Ernes Maragall aquest dimarts, en un acte de campanya per les municipals del 26-M

BarcelonaEntre 5.000 i 10.000 són els pisos turístics il·legals que hi ha a la ciutat de Barcelona segons els càlculs que fa ERC, malgrat que l'Ajuntament assegura que n'ha reduït un 95% en els últims quatre anys, fins a situar-los per sota dels 300. L'alcaldable d'ERC, Ernest Maragall, s'ha compromès aquest dimarts a convertir aquests allotjaments il·legals en pisos de lloguer per als barcelonins. Primer caldrà detectar de quins pisos es tracta –el número 3 de la candidatura, Miquel Puig, ha reclamat a la Generalitat que reguli la condició de pisos d'ús compartit, on creuen que avui està el principal problema–, i després es reclamarà als propietaris que aturin l'activitat il·legal. Si no ho fan i no arriben a un acord amb l'Ajuntament, els republicans afirmen que no dubtaran en expropiar els habitatges. Tot i això, l'alcaldable republicà ha evitat comprometre's en cap xifra concreta.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Aquesta és una de les dues propostes en matèria de turisme que han plantejat aquest dimarts els republicans, que han portat la campanya al Palau Alfarràs, a tocar del Parc del Laberint d'Horta. La segona és la creació d'una taxa turística barcelonina, que complementi la catalana. "No té sentit que Barcelona es vengui tan barata", ha subratllat Maragall, que ha xifrat en 10 euros per persona i nit el topall màxim d'aquesta nova figura, que afectaria principalment els hotels de gran luxe als principals punts turístics de la ciutat.

L'objectiu, segons ell, és recaptar 100 milions d'euros extra per poder destinar a "seguretat, neteja i civisme", especialment en les zones de més concentració turística. ERC no és partidària de reduir el turisme a la ciutat. En aquest sentit, Puig ha subratllat que la intenció és que els beneficis del turisme arribin a una part molt més gran de la ciutadania. Actualment el tipus màxim de la taxa turística catalana se situa en els 2,25 euros per persona i nit per als hotels de cinc estrelles i gran luxe, a més dels apartaments turístics. Maragall també preveu incrementar la taxa per als creuers i els autobusos que visitin la ciutat.

Els republicans també proposaran una reforma de l'IBI perquè paguin més els habitatges que gestionen les empreses turístiques i reclamaran a l'Estat un increment de la ciutat en la participació de l'IVA –l'any passat per aquest concepte els ingressos no van arribar ni als 30 milions d'euros– perquè reflecteixi l'impacte turístic que rep la ciutat.

stats