Política 25/06/2019

La Fiscalia reclama que el TSJC investigui Salvadó per l'1-O

El ministeri públic també demana prorrogar un any més la causa ja oberta contra Jové

Montse Riart
2 min
El nou servei “servirà tant si som autonomia com si som república”, defensa Lluís Salvadó, secretari d’Hisenda.

BarcelonaLa Fiscalia vol impulsar la investigació contra dos dels excàrrecs del Govern a qui dona un paper transcendental per a l'organització de l'1-O, tot i que no s'han assegut al banc dels acusats del Tribunal Suprem. Es tracta de l'exsecretari d'Hisenda Josep Lluís Salvadó i de l'ex número 2 d'Oriol Junqueras a Economia Josep Maria Jové. Tots dos formaven part de la macrocausa de l'1-O que investigava el jutjat d'instrucció número 13 de Barcelona fins que van ser escollits diputats al Parlament. Des de llavors, la investigació contra Jové i Salvadó s'havia aturat. Recentment el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) va assumir la causa de l'ex número dos d'Economia i ara la Fiscalia reclama que faci el mateix amb la part de la instrucció que afecta Salvadó, a qui atribueix un "paper indispensable" en l'organització del referèndum de l'1 d'Octubre.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Com que la causa contra Salvadó encara és formalment al jutjat 13, la Fiscalia ha enviat un escrit a la magistrada d'aquest jutjat perquè l'elevi al TSJC. El ministeri públic també ha demanat a l'alt tribunal català que prorrogui la investigació contra Jové un any més, ja que caducava aquest juliol. La Fiscalia argumenta que Jové era una peça clau del finançament de l'1-O, que segons el ministeri públic hauria costat 3,2 milions d'euros –1,6 dels quals s'haurien pagat, assegura–, i recorda que el delicte de malversació agreujat pot arribar a implicar fins a 12 anys de presó.

En el mateix document demana que declarin, com a testimonis, diversos responsables de la Guàrdia Civil que van participar en la investigació contra Jové i en els escorcolls al seu despatx i a casa, on van aparèixer dos dels documents que la Fiscalia situa com a claus en la tesi de la rebel·lió: l'agenda Moleskine i el document 'EnfoCATs'.

L'agència tributària catalana

La investigació contra Salvadó havia quedat als llimbs des de feia més d'un any. En el seu escrit, però, la Fiscalia assegura que l'exsecretari d'Hisenda tenia un "paper indispensable" tant per a l'organització de l'1-O com per a la posada en marxa d'una de les estructures d'estat, l'agència tributària catalana.

Com a proves, la Fiscalia recorda que a la fotocopiadora del despatx de Salvadó van aparèixer una sèrie de documents estripats que apuntaven "als escenaris posteriors al referèndum", una tasca que s'hauria encomanat, segons el ministeri públic, a Salvadó i Elsa Artadi. També atribueix a l'exsecretari d'Hisenda el disseny del sistema per fer que l'agència tributària catalana assumís la gestió i el cobrament de tots els impostos, inclosos els que són de competència estatal.

La Fiscalia atribueix inicialment a Salvadó els delictes de malversació, desobediència, prevaricació i organització criminal. Aquest últim delicte també el demanava per a la resta de processats del jutjat 13, tot i que la magistrada finalment l'ha descartat.

stats