Política 17/10/2016

La Fiscalia reclama que s'arxivi la denúncia de Trias i el PDECat contra Fernández Díaz

L'acusació pública ja va informar al juliol, arran de la denúncia d'ERC i CSQP, que no hi veia indicis de delicte

Ara
2 min
Daniel de Alfonso i Jorge Fernández Díaz

BarcelonaLa Fiscalia General de l'Estat ha demanat que s'arxivi la querella criminal de l'exalcalde de Barcelona Xavier Trias i el Partit Demòcrata (PDECat) contra el ministre de l'Interior, Jorge Fernández Díaz, per les converses amb l'excap d'Antifrau, Daniel de Alfonso, segons informa Europa Press. La querella era per prevaricació, malversació i revelació de secrets al Tribunal Suprem.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La sala penal del Suprem, que ja té l'informe de la Fiscalia que demana l'arxiu de la querella, encara no ha pres cap decisió al respecte d'això. La Fiscalia ja havia informat al juliol, arran d'una altra denúncia per les mateixes converses presentada per ERC i CSQP, que les converses entre De Alfonso i el ministre no desprenen prou indicis per obrir una investigació penal, perquè es va fer entre dos càrrecs públics que tenien, entre les seves funcions, perseguir indicis de delicte.

A la querella, Trias i l'antiga CDC asseguraven que el partit era l'"objectiu" de totes les "tèrboles maniobres" que haurien pactat Fernández Díaz i De Alfonso en les reunions. Aquest, doncs, és el segon posicionament de la Fiscalia sobre aquestes converses, fetes al despatx oficial del ministre l'octubre del 2014 i que van precipitar el final de De Alfonso com a cap d'Antifrau.

A les converses tots dos discutien sobre com aconseguir dades per desprestigiar i acusar de prevaricació dirigents dels dos grans partits independentistes. De Alfonso va proposar un pla a Fernández Díaz per derrocar la cúpula de Convergència, encapçalada per Artur Mas, que incloïa situar-hi al capdavant l'aleshores conseller de Justícia i actual diputat al Parlament de Junts pel Sí Germà Gordó.

De Alfonso, que suposadament és qui va gravar les converses, va ser escollit cap d'Antifrau pel Parlament el 2011, amb els vots de CiU, PSC, PP i Ciutadans, mentre que ERC, ICV i Solidaritat per la Independència es van abstenir.

L'oposició, contra Fernández Díaz

Arran d'aquestes converses, el PSOE, Units Podem, ERC i el PNB estarien disposats a donar suport a la proposició que presentarà demà el PDECat per reprovar Jorge Fernández Díaz. El partit justifica la demanda per les seves accions i actituds "antidemocràtiques" i "mancades d'ètica" política cap als "qui pensen diferent".

La proposta del PDECat va més enllà i insta el president del govern espanyol en funcions, Mariano Rajoy, a cessar "de seguida" el ministre per haver intentat "destruir" adversaris polítics fent un ús "partidista" de les institucions de l'Estat.

stats