Política 12/09/2017

El fiscal superior ordena a Trapero "requisar urnes, sobres i impresos electorals"

El major dels Mossos trasllada les indicacions del ministeri públic a totes les unitats del cos

Enric Borràs
3 min
El major Trapero, al fons, arribant a la Fiscalia per parlar de l'1-O, enmig d'un núvol de fotògrafs

BarcelonaNou pas de la fiscalia en la lluita per intentar aturar els preparatius del referèndum de l'1-O. El ministeri públic ha convocat el major dels Mossos d'Esquadra, Josep Lluís Trapero, aquest matí per comunicar-li l'ordre del fiscal general de l'Estat, José Manuel Maza, d'intervenir per impedir el referèndum. En una reunió de treball a la qual també han assistit els responsables a Catalunya de la Policia Nacional i la Guàrdia Civil, el fiscal superior de Catalunya, José María Romero de Tejada, els ha donat a tots i en persona les instruccions de Maza de cara als preparatius del referèndum, que s'han d'enviar en com a màxim 24 hores a totes les unitats policials de cada un dels tres cossos.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Trapero ha complert l'ordre del fiscal superior i aquest vespre ha traslladat les indicacions de Romero de Tejada a totes les unitats del cos. El major dels Mossos ha comunicat, en una nota interna, que la Comissaria General d'Informació centralitzarà les actuacions relacionades amb la petició de la fiscalia. Es tracta dels agents destinats a intel·ligència en casos com el terrorisme jihadista, l'activitat de grups antisistema o l'extrema dreta.

La instrucció de la fiscalia justifica la capacitat de donar ordres a les policies i que els agents dels tres cossos han d'actuar davant de qualsevol acte que executin "autoritats, funcionaris públics o particulars" per celebrar el referèndum "il·legal" de l'1 d'octubre. Diu que han d'actuar "requisant urnes, sobres electorals, manuals d'instruccions per als membres de les meses electorals, impresos electorals, propaganda electoral, elements informàtics així com qualsevol altre material de difusió, promoció o execució del referèndum il·legal", per evitar "la consumació dels delictes".

Si qualsevol dels tres cossos policials s'assabenta de cap acció per fer el referèndum, "es procedirà a elaborar de manera urgent l'informe oportú amb totes les dades necessàries respecte a la seva execució, autoria, participació i circumstàncies concurrents" perquè hi ha indicis que comportaria els delictes de desobediència, prevaricació i malversació. L'informe policial s'ha d'enviar al fiscal en cap de la zona corresponent i els agents han de fer immediatament "les diligències necessàries per acreditar els fets delictius i determinar les responsabilitats penals exigibles", a més de les que reclami el fiscal.

El fet diferencial dels Mossos

Ni la Policia Nacional ni la Guàrdia Civil havien sigut advertits preventivament pel TC perquè no facin res que pugui portar a permetre o facilitar l'1-O, cosa que sí que els ha passat a Trapero i tres comissaris més de la cúpula de la policia catalana. El paper dels Mossos és un dels aspectes que estan sota la lupa de l'Estat. Divendres ja es va voler activar el cos policial català per una doble via. D'una banda, el Tribunal Constitucional va incloure Trapero en la llista de més d'un miler de càrrecs advertits pel Tribunal Constitucional (TC) i el TSJC va activar els funcionaris judicials que el van anar a notificar en persona –a ell i a tres comissaris dels Mossos més– aquella mateixa tarda. De l'altra Maza va ordenar dijous a Romero de Tejada que dictés aquesta instrucció que avui ha lliurat als màxims responsables dels tres cossos policials generals que actuen a Catalunya.

Aquesta ordre, que no es va fer pública fins divendres, no es podrà dur a terme en immobles privats sense l’autorització d’un jutge, segons explica el catedràtic de dret penal de la Universitat de Barcelona Joan Queralt, però sí que s’hauria d’aplicar directament en recintes públics i al carrer. A més, els fiscals en cap tenen la directriu de fer actuar les policies davant de qualsevol acte que descobreixin que hagi de servir per dur a terme l’1-O. Sigui com sigui, això es comunicarà als responsables policials aquest dimarts.

Pendents del TSJC

A aquests dos avisos als Mossos se n'hi pot sumar un altre si el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) accepta les mesures cautelars que va demanar la fiscalia en la seva querella contra els membres del Govern per la convocatòria de l'1-O. En concret, el fiscal exigeix que el tribunal també ordeni als Mossos, la Policia Nacional i la Guàrdia Civil que adoptin “les mesures necessàries per impedir la promoció, organització i celebració del referèndum il·legal” i requisin, per exemple, “urnes, sobres electorals, manuals d’instruccions per als membres de les meses, impresos electorals, elements informàtics i anàlegs”, amb l’autorització per entrar als immobles que calgui.

Instrucció de la Fiscalia Superior de Catalunya als cossos policials
stats