Política 20/11/2015

Homs: "Ens acabarem posant d'acord, i això és el que ens dóna força com a país"

El candidat de Democràcia i Llibertat a les eleccions espanyoles, en una entrevista amb Antoni Bassas, assegura que anirà a Madrid a "pactar la independència". Assegura que el futur Govern obeirà la declaració de ruptura tot i la suspensió del TC

Oriol March
3 min

BarcelonaFrancesc Homs, candidat de Democràcia i Llibertat a les eleccions espanyoles del proper 20-D, ha assenyalat que Junts pel Sí i la CUP "s'acabaran posant d'acord", perquè "això és el que ens dóna força com a país". "Hem pactat una resolució d'inici del procés per constituir Catalunya com un estat independent en forma de república. Això consisteix a obeir el mandat del Parlament i del poble de Catalunya", ha indicat Homs, que ha negat que aquest text aboni la desobediència.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Segons l'exconseller de la Presidència, la CUP ha demanat conèixer més detalls sobre la proposta de govern coral. "La declaració queda disminuïda si no tenim l'instrument per aplicar-la", ha apuntat Homs durant l'entrevista al plató de l'ARA amb Antoni Bassas. El dirigent de CDC ha assegurat que en aquests anys de govern d'Artur Mas "no hi ha hagut privatitzacions", que precisament són unes operacions que l'esquerra alternativa vol revertir per pactar.

Pel que fa a la legislatura que s'obre a Madrid, el candidat de Democràcia i Llibertat ha apuntat que hi anirà a "pactar la independència". "Si la política espanyola està més fragmentada, més possibilitats tenim de sortir-nos-en en aquesta negociació", ha assenyalat Homs.

"Catalunya només té futur si té un estat independent, això no és una broma. Si no tenim un estat independent que ens protegeixi i que ens doni eines, no ens en sortirem col·lectivament", ha considerat l'exconseller de la Presidència.

"Necessitem, com hem fet aquests últims tres anys, acreditar que la nostra via és democràtica i legítima", ha apuntat Homs. "I quan has exhaurit totes les vies, tens legitimitat per continuar aquest camí", ha assegurat el candidat de Democràcia i Llibertat. Segons el dirigent de CDC, el Govern tirarà endavant la declaració de ruptura encara que estigui suspesa pel Tribunal Constitucional (TC).

El xoc de legalitats

Preguntat sobre si la resolució d'inici del procés qüestiona la seguretat jurídica, Homs ha fet aquesta consideració: "Em circumscric a la legislació catalana. Si ara resulta que tot el que fan els espanyols és la legalitat, aquí no farem res. Ells tenen tots els àrbitres comprats".

"Ara hi ha un marc normatiu, que és l'espanyol, construït arbitràriament i contra els nostres interessos, però hem de garantir que no hi haurà salts al buit", ha considerat. "Per això no m'agrada fer servir termes com 'desobediència'", ha indicat.

El paper de Duran

"No sé si vol que el segueixin enganyant", ha apuntat Homs sobre el paper del candidat d'Unió, Josep A. Duran i Lleida. El candidat de Democràcia i Llibertat, que va ser un dels negociadors de l'Estatut, assenyala que durant aquell procés es va "donar pel sac" als catalans.

Les queixes de les farmàcies

Pel que fa al clam unitari contra els impagaments al sector farmacèutic, Homs ha assenyalat que "el senyor Montoro i el govern espanyol estan jugant amb els diners de tots, estan fent politiqueria amb aquest assumpte". "El govern del PP fa servir interessos partidaris, s'hi torna de manera barroera davant una situació que no els agrada a Catalunya. Pressionarem davant les institucions europees per explicar com funciona l'executiu espanyol".

El PP i el terrorisme

L'exconseller de la Presidència ha assenyalat que el PP fa "politiqueria" en matèria de terrorisme. En aquest cas, per no haver trucat a Mas a l'hora de coordinar-se sobre l'amenaça jihadista, com sí que ha fet amb el lehendakari Iñigo Urkullu.

stats