Política 28/12/2020

L'escriptora Gemma Lienas serà la número 4 del PSC a les eleccions del 14 de febrer

L'acord dels socialistes amb Units per Avançar exclou el pacte amb Lliures i la Lliga Democràtica

Marc Toro
3 min
L'escriptora i exdiputada de CSQP Gemma Lienas

BarcelonaNou fitxatge del PSC per a les eleccions catalanes del 14 de febrer. Segons han confirmat fonts socialistes a l'ARA, l'escriptora i activista feminista Gemma Lienas (Barcelona, 1951) serà la número 4 de la candidatura, que ha de ser ratificada aquest dimecres pel consell nacional del partit. Es tracta d'una incorporació independent de l'òrbita ecosocialista i catalanista amb la qual els de Miquel Iceta busquen competir amb els comuns. Lienas, de fet, ja va ser diputada entre el 2015 i el 2017 a les files de Catalunya Sí que Es Pot (CSQP) després de presentar-se a les eleccions del 27 de setembre com a número 2 de Lluís Rabell.

El fitxatge arriba després que el PSC hagi tancat l'acord amb Units per Avançar per repetir l'aliança electoral de fa tres anys i que tornarà a situar Ramon Espadaler de número 3, per darrere d'Iceta i Eva Granados. Les dues formacions han signat aquest dilluns els termes de l'entesa, que descarta definitivament ampliar el pacte amb Lliures i la Lliga Democràtica. Aquesta possibilitat, que generava recels en alguns sectors socialistes, s'havia anat refredant després de setmanes de converses i, en declaracions a l'agència Efe, el líder de Lliures, Antoni Fernández Teixidó, ja havia descartat aquest matí una "gran candidatura del catalanisme". Fonts de la formació d'Àstrid Barrio, d'altra banda, admetien a l'ARA la setmana passada que no veien assumible la proposta que els feia el PSC.

L'acord amb Units, molt semblant al del 2017, conjura els dos partits a treballar "des del diàleg" per "refer els consensos trencats" a Catalunya i "renovar el pacte constitucional", i qualifica la futura legislatura com una "oportunitat per a que Catalunya posi fi a una dècada de xoc institucional, de divisió social, de creixement de les desigualtats socials i de retrocés econòmic". El document, que posa l'accent en la necessitat de prioritzar la gestió de la pandèmia del covid-19, repeteix la fórmula d'ara fa tres anys per permetre als diputats de les dues formacions a votar de manera diferenciada al Parlament, sempre i quan tinguin a veure amb la "consciència personal" o a "certs àmbits programàtics".

Signatura de l'acord electoral i de legislatura entre el PSC i Units per Avançar

Si amb la formació hereva de l'extinta Unió Iceta busca seduir l'electorat del centredreta catalanista però no independentista, pel flanc esquerre Lienas ocuparà la posició que a les últimes eleccions, les del 2017, va cobrir la també activista feminista i fundadora de Federalistes d'Esquerres Beatriz Silva. L'exdiputada de CSQP és molt pròxima tant a Rabell com a Joan Coscubiela, perfils que els socialistes havien sondejat fa tres anys per a una possible incorporació a les seves llistes. Ara fa tres anys, Iceta també va sumar simbòlicament al final de la candidatura a l'exfiscal d'Anticorrupció i exeurodiputat de Podem Carlos Jiménez Villarejo i la filòsofa de Federalistes d'Esquerres Victòria Camps.

Coneguda per la seva reconeguda faceta literària, Lienas també destaca pel seu activisme en temes socials. I malgrat que havia sigut militant socialista –el 2006 va donar suport a la candidatura de José Montilla–, la seva implicació en política havia estat essencialment en l'espai dels comuns. Abans d'incorporar-se a CSQP, el 2015 ja va formar part de la llista de Barcelona en Comú i també havia militat en la candidatura d’ICV-EUiA. Fa cinc anys, de fet, defensava el dret a decidir i admetia que se li feia "difícil" veure el PSC "com un partit d'esquerres".

stats