Política 04/12/2019

PSOE, ERC i els comuns: la triple operació en què ningú vol ser el primer a cedir

Estan en joc la investidura a Espanya i els pressupostos a Catalunya i Barcelona

Mireia Esteve
2 min
El Govern reclama a Sánchez que faci executiu per poder dialogar, però es desvincula de la investidura

BarcelonaNi els pressupostos de la Generalitat, ni els comptes de l'Ajuntament de Barcelona, ni tampoc la investidura del líder del PSOE, Pedro Sánchez, tenen data fixada per començar a debatre's. Cap dels actors implicats s'atreveix a posar dia i hora per començar a desencallar la triple jugada que estan treballant ERC, els comuns i també el PSOE. Ningú vol ser el primer a fer el pas abans de tenir lligada l'operació completa. O el que és el mateix, ningú està disposat a fer un pas en fals si no té el convenciment que els socis no li fallaran.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Així, mentre el Govern voldria, per exemple, que hi hagués un acord amb els comuns per als pressupostos del 2020 per aquest mateix mes de desembre, el partit que lidera Ada Colau no té pressa i prefereix esperar-se fins al gener. Al consistori barceloní, en canvi, l'alcaldessa voldria tirar endavant els comptes com més aviat millor i, en aquest cas, és ERC –amb qui negocia– qui no té pressa. A tot plegat s'hi afegeixen les negociacions per tirar endavant la investidura de Pedro Sánchez. Tot i que els socialistes voldrien que es concretessin en un pacte abans de Nadal, els republicans demanen més temps per assolir "un bon acord".

Aquest dimarts la consellera de la Presidència i portaveu del Govern, Meritxell Budó, ha interpel·lat públicament els comuns quan ha assegurat que des de l'executiu treballen per presentar públicament un "avantprojecte" de pressupostos de la Generalitat abans que s'acabi l'any per portar els comptes al Parlament al mes de gener. Els comuns, però, han esmenat part d'aquesta previsió i fonts de la formació avisen que veuen difícil que hagin pogut arribar a un acord en matèria fiscal i també en despesa social aquest mes de desembre. En aquest sentit, malgrat que les negociacions en fiscalitat estan avançades –han acordat apujar l'IRPF i tocar l'impost de successions–, les mateixes fonts adverteixen que la discussió avança més lentament pel que fa a la despesa social.

Els republicans, en canvi, són els que intenten frenar la tramitació dels comptes a l'Ajuntament de Barcelona. La setmana passada ERC va demanar més inversió a Colau per donar el seu sí als pressupostos municipals. Una inversió que els republicans xifren en 100 milions d'euros més, que haurien de provenir de la nova fiscalitat. El grup que lidera Ernest Maragall defensa que volen negociar un bon acord sense presses i, per tant, descarta poder arribar a una entesa a curt termini, tal com voldria Colau.

La investidura, en joc

Per completar el trencaclosques, la tercera variable en joc és la de la investidura de Pedro Sánchez. Tant socialistes com comuns han redoblat la pressió sobre els republicans perquè desbloquegin la formació d'un nou govern a l'Estat. Sense anar més lluny, aquest dimarts al matí el líder dels comuns al Congrés, Jaume Asens, ha vinculat directament els pressupostos de la Generalitat amb la investidura espanyola, ja que ha assegurat que uns comptes nous per al 2020 "serviran de poc" si no hi ha un govern que pugui "donar a Catalunya el que es mereix".

Des del 10-N, els actors implicats en aquesta triple jugada es miren de reüll, i tot fa preveure que ho continuaran fent fins que algun d'ells estigui disposat a vèncer els recels i fer el primer pas.

stats