Política 19/06/2018

Grande-Marlaska torna a defensar l'acostament dels presos polítics a Catalunya

El ministre considera que "no tindran més privilegis tot i que les presons depenguin del Govern"

Ara
2 min
ministre-Interior-Fernando-Grande-Marlaska-Moncloa_2033206821_54541747_651x366

MadridDesprés que el president espanyol, Pedro Sánchez, qualifiqués ahir en una entrevista a TVE de "raonable" que s'acosti els presos polítics a Catalunya un cop acabada la fase d'instrucció, el ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska, s'ha posicionat com ja ha fet en altres ocasions a favor també del seu trasllat al nostre país: "No és un acte només de bona voluntat, és un principi de proporcionalitat, i un cop s'acabi la fase d'instrucció i tenint present que el judici pot trigar uns mesos, acostar els presos afavoreix les comunicacions amb la seva família i amb els seus advocats per preparar la seva defensa", ha afirmat el ministre.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Tot i que Sánchez va reconèixer ahir que la decisió de la destinació dels presos en situació de presó preventiva depèn únicament d’Institucions Penitenciàries, un organisme sota la tutela del ministeri de l'Interior, Grande-Marlaska no ha admès durant l'entrevista a TVE que no calgui l'autorització del jutge del Tribunal Suprem Pablo Llarena per acabar amb la dispersió, com havia assenyalat la setmana passada. Unes afirmacions que el mateix Llarena va desmentir el mateix dia.

Sobre els suposats privilegis que poden tenir els presos polítics en centres penitenciaris a Catalunya perquè són gestionats pel Govern, el ministre de l'Interior ha deixat clar que "no tindran més privilegis encara que depenguin de la Generalitat, les administracions actuen segons la legalitat". Pel que fa a les dietes que han reclamat els dirigents exiliats, Grande-Marlaska ha subratllat: "A mi sempre m'han pagat quan he fet una feina", criticant que hagin sol·licitat el cobrament d'aquestes partides quan no estan exercint el seu càrrec.

El portaveu del PDECat al Congrés dels Diputats, Carles Campuzano, ha recordat avui al president de govern espanyol, Pedro Sánchez, que el trasllat dels presos independentistes a les presons catalanes és “una qüestió de compliment de la legalitat” i ha insistit, per aquest motiu, que espera que l’Estat “no dilati el compliment de la legislació en matèria penitenciària”. En declaracions abans de participar a la junta de portaveus, Campuzano ha recordat també que hi ha “raons d’ordre humà” per acostar-los i ha destacat que la presó provisional és “injusta” i no té justificació”.

“La nostra aspiració és que els presos deixin de ser presos, i fins que es produeixi el judici puguin ser a casa seva”, ha dit. Campuzano també ha reclamat a Sánchez que derogui ja el decret que el govern de Mariano Rajoy va aprovar per facilitar la sortida d’empreses de Catalunya, tal com li han demanat Foment, Pimec i Cepyme. Aquesta, ha dit, és una qüestió “imprescindible” per llançar “un missatge de confiança a l’economia catalana”. Respecte al trasllat de les restes de Franco fora del Valle de los Caídos, Campuzano ha assegurat que la posició del PDeCAT serà “activa” a favor de la desaparició del Valle de los Caídos com a símbol de la dictadura, i ha recordat que hi ha una iniciativa del PDeCAT al Congrés per a l’anul·lació dels judicis del franquisme que la seva formació considera “imprescindible” per a una bona entesa.

stats